EN YENİLER
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor
Türkiye'nin Güneş Paneli Üretimindeki Sıradaki Hedefi İkincilik

830 milyon yaşındaki kayaç içinde bulunan organizmalar hala canlı olabilir

Yapılan bir araştırmada bilim insanları, Dünya’nın eski yaşamına ışık tutacak bir keşifte bulundular. Bir jeolog ekibi, yaklaşık 830 milyon yıl önce oluşmuş bir sedimanter (tortul) kayaç parçası içindeki kaya tuzu kristallerine hapsolmuş eski bir yaşam formu tespit ettiler. Buna ek olarak kaya  tuzu içine sıkışmış prokaryotik ve ökaryotik yaşam formlarının hâlâ canlı olabileceği düşünülüyor. Bakteriler ve mavi-yeşil alglerin de dahil dahil olduğu, gerçek çekirdek zarlarına veya organellere sahip olmayan hücre formları prokaryot olarak sınıflandırılıyor. Ökaryotlar ise hem zara bağlı bir çekirdeğe hem de organellere sahip hücre formları olarak isimlendiriliyor.

Araştırmacılar, bulunan bu eski kayaç parçasının içindeki organizmaların büyük ölçüde mavi-yeşil alglerden oluştuğunu ifade ediyor. Ayrıca yapılan araştırma, kayatuzu sayesinde milyonlarca yıl önce gezegendeki tuzlu su ortamını ve koşullarını incelemek için eşsiz bir fırsat sunuyor. Bunun yanı sıra tespit edilen bulguların, sadece gezegenimizde değil, aynı zamanda büyük tuz birikintilerinin tespit edildiği Mars’ta da olası eski yaşam formlarına dair ipuçları verebileceği ifade ediliyor.

Peki bu organizmalar  kaya  tuzu içerisine nasıl hapsoldu? Yapılan araştırmalar, kaya tuzlarının sıvı kapanı olduğunu göstermiştir. Bir başka deyişle, son derece tuzlu su ortamında meydana gelen kayatuzu kristalleri, oluşumları sırasında küçük miktarda deniz suyunu içine hapsediyor. Bu sıvı mikroskobik organizmaları içeriyorsa söz konusu canlılar belli bir sınır içerisinde sıkışıp kalabiliyor.

Yapılan araştırma Batı Virginia Üniversitesi’nden jeolog Sara Schreder-Gomes ve meslektaşları tarafından Avustralya’da organize edilmiştir. Kıtanın merkezi şu anda çöl olsa da bir zamanlar burada tuzlu bir deniz uzanıyordu. Bu nedenle araştırmacılar Orta Avustralya’daki 830 milyon yıllık tortu tabakası Browne Formasyonu’ndan örnekler topladı. Ultraviyole ve görünür ışıkla numuneleri mikroskop altında inceleyen ekip, sıvı kapanlarının organik malzeme içerdiğini gördü. Bu da tuz kristallerinin mikroorganizmalara ev sahipliği yaptığı anlamına geliyordu. Hakemli bir bilimsel dergi olan Geology’de yayımlanan çalışmada şu ifadeler geçmektedir: Bu nesneler boyut, şekil ve floresana verdikleri tepki açısından prokaryot ve ökaryot hücreleri ve organik bileşiklerle tutarlıdır.

YERALTI HABER

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak