EN YENİLER
"5 ARALIK DÜNYA MÜHENDİSLER GÜNÜ" ŞEKLİNDE ÖZEL BİR GÜN YOKTUR!
GÖKBEY envantere giriyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan GÖKBEY'in teslim törenine katıldı
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı

DAG Teleskobu Türkiye’yi ‘Astronomik Gözlemler’de Daha Fazla Söz Sahibi Yapacak

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Milli Uzay Programı’nın önemli hedeflerinden biri olan altyapının güçlendirilmesine hizmet edecek Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) teleskobunun ayna montesinin tamamlanmasının ardından bu yılın sonunda ışık almaya başlamasını hedeflediklerini belirterek, “DAG teleskobu, Türkiye’yi astronomik gözlemlerde söz sahibi yapacak.” dedi.

Yıldırım, AA muhabirine, uzayın derinliklerindeki sırların aydınlatılması için insan yapısı nesnelerle gök cisimlerinin gözlenmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Türkiye’de Antalya-Saklıkent’teki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde (TUG) 1,5 metre ayna çaplı teleskop ile belli bir kapasitenin bulunduğunu ifade eden Yıldırım, inşası ve kurulumu Atatürk Üniversitesi tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesindeki DAG’ın faaliyete geçmesiyle kapasitenin daha da artacağını bildirdi.

Yıldırım, İtalya’da 4 yıl süren yapım çalışmalarının ardından Türkiye’ye getirilen DAG teleskobunun Erzurum’a ulaştırılan parçalarının, Atatürk Üniversitesi yerleşkesindeki hangarlara alındığı bilgisini verdi. Teleskobun yaz döneminde üniversitenin Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde yürütülen Yeni Nesil Üniversite Dönüşüm Projesi kapsamında Palandöken ilçesindeki Konaklı Karakaya Tepeleri’nde inşa edilen gözlemevine taşınacağını vurgulayan Yıldırım, cihazın faaliyete geçmesiyle Türkiye’nin gözlem altyapısının ciddi anlamda gelişeceğini dile getirdi.

“Dünyadaki Gözlem Zincirinde Önemli Halka Olacak”

Yıldırım, teleskobun önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Milli Uzay Programı’nın önemli hedeflerinden altyapının güçlendirilmesine hizmet edecek DAG teleskobunun önemli bir parçası olan 4 metrelik hassas ve özel kaplanmış aynasının da haziran sonunda Rusya’dan getirilmesi planlanıyor. Aynanın montesinin tamamlanmasının ardından testlerin birkaç ayda tamamlanması ve yılın sonunda ışık almaya başlaması hedefleniyor. Böylece bu tesis, dünyadaki gözlem zincirinde önemli bir halka haline gelecek.”

Bölgede böylesine büyük çaplı bir teleskop bulunmadığını vurgulayan Yıldırım, “Bu tesisle Türkiye, astronomik gözlemler konusunda söz sahibi ülke konumuna gelecek.” diye konuştu.

Yıldırım, planlar içinde yer alan radyo teleskobun da kullanılmasıyla Türkiye’nin astronomik gözlemler konusundaki konumunun daha da güçleneceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak