Geçen yıl enerji dönüşümü için küresel ölçekte 501 milyar dolar yatırım gerçekleştirildi. 2018’de dünyanın yüzde 81’inin elektrik ihtiyacı fosil kaynaklardan sağlanırken, 2019’da küresel sera gazı emisyonları artış gösterdi. Küresel ölçekte geçmişte 1 milyar 200 milyon kişinin elektrik enerjisine erişim imkanı bulunmazken, son dönemde ise 770 milyon insan elektrik enerjisinden yararlanamıyor.
Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan Sürdürülebilir Kalkın-ma Amaçları ve Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için enerji dönüşümünün ivme kazanması gerektiği belirtilen rapora göre, 2011 yılında yıllık 300 milyar dolar olan enerji dönüşümü yatırımları geçen yıl küresel ölçekte 501 milyar doları aştı.
ENERJİ DÖNÜŞÜM ENDEKSİ
Dünyadaki en büyük ekonomiye sahip 10 ülkeden 8’inin ise bu yüzyılın yarısında ‘net sıfır emisyon’ hedefine ulaşması bekleniyor.
Danimarka, Fransa, Finlandiya ve Birleşik Krallık, Enerji Dönüşüm Endeksi’nde ilk sıralara yerleşti. Enerji talebi artan ülkelerden Çin ve Hindistan’ın endeks puanları düşerken, Sahraaltı Afrika ülkeleri ise endeks tablosunda son sıralarda. Türkiye, 2012’den bu yana endekste yer alıyor. 63. sırada bulunan Türkiye’nin endeks puanı ise 58 olarak kayıtlara geçti.
Kaynak: itohaber.com