İnşa faaliyetleri devam eden TCG ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Hücum (LHD) Gemisi, Baykar Savunma tarafından geliştirilen MİUS ve Bayraktar TB3 tipi insansız platformlarla donatılacak.
Baykar Savunma, Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS)’ne ilişkin kavramsal tasarım görsellerini geçtiğimiz gün ilk kez paylaşmıştı. Paylaşılan görsellerden, MİUS’un ANADOLU gemisinde de kullanılacak şekilde tasarlandığı anlaşılmıştı.
Şirket, bugün bir paylaşımda daha bulundu. Baykar Savunma tarafından paylaşılan görsellerde, TCG ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi üzerinde MİUS ve Bayraktar TB3 platformlarına yer verildi. Böylelikle Bayraktar TB3’ün de ilk kez bu kadar detaylı görselleri paylaşılmış oldu. Aynı zamanda MİUS ve Bayraktar TB3’ün de TCG Anadolu’da birlikte görev yapacağı anlaşılıyor.
Hem TB3 hem de MİUS, katapult yardımı olmadan yakalama kabloları ve kanca yardımıyla TCG Anadolu LHD gemisinden iniş ve kalkış yapabilecek.
ABD’nin Türkiye’ye yönelik F-35 ambargosunun ardından ANADOLU Gemisinde, taarruz amaçlı sabit kanatlı hava aracı olarak sadece İHA’lar kullanılabilecek.
Selçuk Bayraktar tarafından yapılan geçtiğimiz aylarda yapılan bir açıklamada, “Bayraktar TB3 diye uçak gemisine inip/kalkan ve o sınıfta benzeri olmayan bir uçak geliştiriyoruz. Kanatları katlanıyor, uçak gemisine iniyor, 1.200 kilogram civarında, daha ağır mühimmatlar taşıyabiliyor.” ifadelerine yer verilmişti. Projeyle katlanabilir kanatlara sahip olacak 30 ila 50 arasındaki Bayraktar TB3 SİHA, TCG Anadolu’nun güvertesini kullanarak iniş-kalkış yapabilecek.
Bayraktar TB3’ün Özellikleri
Baykar tarafından paylaşılan görsellerde Bayraktar TB3’e dair detaylar da göze çarpıyor. Görsellere göre Bayraktar TB3’ün toplamda en az 6 adet silah istasyonu olacak.. TB3 toplamda 6 adet MAM-L ve 2 adet MAM-C taşıyabilecek.
Aynı zamanda kanatların silah istasyonlarının bittiği noktaya yakın yerlerden katlanılabileceği gözüküyor. Bayraktar TB2’de olduğu gibi TB3’te de 3 palli pervane kullanılacak. Tasarıma bakıldığında TB3’ün SATCOM’a sahip olacağı da söylenebilir.
Selçuk Bayraktar tarafından verilen bilgiler ışığında MİUS’un yeni özellikleri şöyle:
- Maksimum Kalkış Ağırlığı (MTOW): 3.5+ Ton
- Faydalı Yük Kapasitesi: 1.5 Ton (Gövde içi ve kanat altında mühimmat taşıma kabiliyeti)
- Seyir Süresi: 5 Saat
- Maksimum İrtifa: 40.000 feet/12 kilometre
- Seyir Hızı: 900 km/s
- Katapult yardımı olmadan yakalama kabloları ve kanca yardımıyla TCG Anadolu LHD gemisinden iniş ve kalkış
- İlk prototipler sübsonik, sonraki prototiplerde ise süpersonik kabiliyet
- Düşük Radar İzi
- Dikey kuyruklar ve önde bulunan yatay kontrol yüzeyleri (kanard)
- Akıllı Filo Otonomisi
- İlk Prototipte Uçuş Hedefi: 2023
Kaynak: savunmasanayist