Konya’da yapımı süren Karapınar GES ile birlikte güneş enerjisinin Türkiye’nin toplam elektrik üretimindeki payının yüzde 20’ye çıkması bekleniyor.
Konya’da yapımı süren Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde (GES) gelinen son duruma ilişkin bilgi veren TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, santralde Kurulu gücün 628 megavata ulaştığını, 812 bin 303 megavatsaatlik üretimin gerçekleştirildiğini aktardı.
Toplam kurulu gücü 1300 megavat olacak santralde, 3,5 milyon güneş panelinin kullanılacağını kaydeden Altunyaldız, tamamlandığında 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacağına dikkat çekti.
Karapınar GES’in Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyüğü, dünyanın ise 5’inci büyük güneş enerjisi santrali olacağını belirten Altunyaldız, “Karapınar GES tamamlandığında ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyelinde önemli bir eşik atlamamıza katkı sağlayacak. 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde bir alan üzerine kurulu Karapınar GES, tamamlandığında ülkemizin elektrik üretiminde güneş enerjisinin payını yüzde 20’ye çıkaracak.” diye konuştu.
“2022 sonunda 1348 megavat kurulu güce ulaşacak”
Karapınar GES ile elektrik üretiminin sürdüğünü vurgulayan Altunyaldız, şöyle devam etti: “Bugün itibarıyla yaklaşık 600 megavata ulaşan santralimiz 2022 sonunda ise 1348 megavat kurulu güce ulaşacak. Güneş enerjisi panelleri mühendislerimizce topraklarımızda üretiliyor. Karapınar GES’i toplamda 3,5 milyona ulaşacak yerli ve milli güneş enerjisi panelleriyle donatıyoruz. Nitelikli beşeri sermayeye de kucak açan önemli bir yatırımımız. Toplamda 3 bin kişilik yüksek nitelikli istihdamı ortaya çıkarıyoruz. Karapınar GES tamamlandığında yıllık 2 milyon tonun üzerinde karbon emisyonunun önüne geçeceğiz. Böylesine büyük bir yatırımla hem yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımızın elektriğini Konya’mızdan karşılayacağız hem de ülkemizin yeşil kalkınma devrimine karbon emisyonumuzu azaltarak katkı sağlayacağız. Tarımın ve sanayinin merkezi Konya’mız şimdi de yeşil dönüşümün ve yenilenebilir enerjinin merkezi oluyor.”
DÜNYA