EN YENİLER
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor
Türkiye'nin Güneş Paneli Üretimindeki Sıradaki Hedefi İkincilik

Antarktika’da su altı volkanizması: 4 ayda 85 bin deprem

Araştırmacılar, Antarktika’da uzun süredir uykuda olan bir yanardağın tekrar aktif hale gelmesinin belirtilerinden biri sayılabilecek uzun soluklu bir deprem  fırtınasını tespit ettiklerini açıkladılar.

Deprem  fırtınası, eşlik eden bir ana şok olmaksızın nispeten kısa bir süre içerisinde aynı küçük alanda meydana gelen sismik aktiviteyi ifade etmektedir.

Nature dergisi Communications Earth & Environment’da yayınlanan bir araştırmaya göre söz konusu fırtına, Antarktika Yarımadası’nın kuzeybatı ucu ile Güney Shetland Adaları arasında yer alan yaklaşık 60 mil genişliğindeki Bransfield Boğazı’nı etkiledi.

Fırtına, Richter ölçeği ile büyüklüğü 4’ü aşan 128 depremle Ağustos 2020’de başladı. Depremlerin ilk evresinde 3 186 sismik aktivite kaydedildi ve 2 Ekim ile 6 Kasım’da sırasıyla büyüklüğü 5.9 ve 6 olan iki büyük deprem ile zirveye ulaştı. Araştırmacılar, bu aktiviteden sonra bölgedeki sismik hareketliliğin önemli ölçüde azaldığını belirttiler.

Toplamda sismik aktivite boyunca, bilim adamlarının daha önce etkin olmadığını düşündüğü Orca su altı yanardağının yakınında meydana gelen yaklaşık 85 000 deprem kaydedildi. Uluslararası araştırmacılar, deprem  fırtınasının bölgede şimdiye kadar kaydedilen en yoğun sismik aktivite olduğunu söyledi.

Çalışmaya göre su altı yanardağı, tabanda yaklaşık 11 kilometre çapında neredeyse dairesel bir koni ve yaklaşık 3 kilometre genişliğinde bir kraterden oluşuyor. Yanardağ yaklaşık 900 metre yüksekliğe sahiptir.

GFZ Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi’nde bir sismolog olan ortak yazar Simone Cesca “Normalde, bu süreçler jeolojik zaman ölçeklerinde meydana gelir, yani bir bakıma, bunu gördüğümüz için şanslıyız.” dedi.

Bilim adamları, bölgedeki sismik istasyonlardan ve Dünya yörüngesindeki uydulardan gelen verileri analiz etmek de dahil olmak üzere fırtınayı ve jeofiziksel etkilerini izlemek için çeşitli yöntemler kullandılar.

Antarktika volkanik aktiviteden tamamen yoksun gibi görünse de, NASA’nın İklim Değişikliği ve Küresel Isınma araştırmalarına göre, Antarktika’da buz tabakası’nın altında volkanların olduğuna dair önemli kanıtlar var. Bunlardan bazıları yakın jeolojik geçmişte aktifti.

Antarktika’daki tam yanardağ sayısı bir sır olarak kalmaya devam ediyor, ancak yakın tarihli bir çalışma, yalnızca Batı Antarktika’da 138 tane yanardağı olduğunu göstermektedir. Buna rağmen, yakın jeolojik geçmişte bölgede dramatik volkanik patlamaları meydana gelmemiştir.

Bununla birlikte, kıta buzla kaplı olduğundan ve birçok volkanın uzaklığı onları incelemeyi zorlaştırdığından, Antarktika’nın birçok yerinde volkanizma ile ilgili veri eksikliği vardır.

YERALTI HABER

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak