Roketsan ATMACA Gemisavar Füzesi, dün gerçekleştirilen atış testi esnasında ilk kez bir gemi hedefini vurdu. Test, KINALIADA Korveti üzerinden gerçekleştirildi.
Sinop’ta gerçekleştirilen atış testi esnasında; Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti’nden ateşlenen Roketsan ATMACA Gemisavar Füzesi, hedef gemiyi başarıyla vurdu. ATMACA Füzesi’nin, hedefte büyük tahribata yol açtığı ve önemli ölçüde deliş gerçekleştirdiği gözlemlendi.
Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yapılan açıklamada, “Mavi Vatanımızın Çelik Kılıcı ATMACA Gemisavar Füzemiz, bugün envantere girişi öncesi gerçekleştirilen son test atışında ilk kez bir gemi hedefini tam isabetle vurmayı başardı. Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve Donanmamıza hayırlı, uğurlu olsun.” ifadelerine yer verildi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR ise “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN liderliğinde yerli ve milli savunma sanayii olarak, istiklâl ve istikbâlimiz için durmadan yılmadan çalışacağız. ATMACA Füzemiz Donanmamıza hayırlı olsun.” açıklamalarında bulundu.”
Atış testini başta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar olmak üzere; Kuvvet Komutanları, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Yiğit ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ve yurtdışından katılan yabancı konuklar canlı izledi. Envantere girmek için gün sayan ATMACA, bu son atış testinde de tam not almayı başardı.
ATMACA Gemisavar Füzesi’nin son atışlı testi, Şubat 2021’de gerçekleştirilmişti. Yine TCG KINALIADA Korveti’nden icra edilen test esnasında ATMACA, ilk kez harp başlıklı olarak fırlatılmıştı. Bugün icra edilen test ile birlikte ATMACA Füzesi, kendisini bir kez daha kanıtlamış oldu. ATMACA’nın, bu yılın sonuna kadar Türk Deniz Kuvvetleri envanterine alınması planlanıyor.
Kuvvet Komutanları ve Yabancı Konuklar Atışı Canlı Olarak İzledi
Atış testini başta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar olmak üzere; Kuvvet Komutanları, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Yiğit ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ve yurtdışından katılan yabancı konuklar canlı izledi. Envantere girmek için gün sayan ATMACA, bu son atış testinde de tam not almayı başardı.
Atış senaryosu kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca hurdaya ayrılan bir gemi hedeflendi. Test atışında hedeflenen geminin TCG GAZAL (A-587) veya TCG Işın (A-583) olduğu değerlendiriliyor. Her iki gemi de Türk donanmasının en eski gemilerinden.
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın talimatının ardından TCG KINALIADA’dan yapılan atışla söz konusu gemi tam isabetle vuruldu. Bölgedeki iki F-16 ve keşif uçağından aktarılan görüntülerle atışın her anı harekât merkezinden anlık takip edildi. Füzenin tam isabetle hedefle buluştuğu an Savaş Harekât Merkezinde büyük coşkuyla karşılandı.
Başarılı atışın ardından telsizle personele hitap eden Bakan Akar, “Sizleri kutluyorum. Bundan sonra da aynı şiddet ve tempoda çalışmaya devam ederek inşallah daha nice başarıları yaşayacağız.” dedi.
ATMACA Gemisavar Füzesi
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gemisavar füze ihtiyacının yerli ve milli imkanlarla karşılanması için ATMACA Güdümlü Mermi G/M Projesi, 2009 yılında başlatılmıştı. Bu kapsamda Roketsan ana yükleniciliğinde, ASELSAN ve ArMerKom alt yükleniciliğinde geliştirilen Aktif Radar Arayıcı Başlığa (AR) sahip 200+ kilometre menzilli ATMACA BLOK-I Füzesi, kapsamlı test faaliyetlerinin ardından Kasım 2019 tarihinde, MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti’nden başarıyla ateşlemişti.
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 140 kilometre menzilli Harpoon (ABD) Gemisavar Füzelerinin yerini alacak olan ATMACA Gemisavar Füzesi, 200+ kilometre menzile sahiptir.
ATMACA Gemisavar Füzesi; düşük radar kesit alanına sahip olması ve Super Sea Skimming yani su sathına yakın uçuş yapabilmesi sebebiyle, hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebilmektedir. ATMACA’nın hızı 0.85 Mach olarak baz alındığında, bu durum, hedef geminin mürettebatına çok kısıtlı bir reaksiyon süresi tanımaktadır. Bu sebepten ötürü, ATMACA tarafından hedef alınan platformun, ATMACA’yı kolay kolay bertaraf edemeyeceği düşünülmektedir.
SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçları kapsamında geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, “Gelişmiş 3B Görev Planlama” özelliğine sahip. Bu özellik sayesinde ATMACA operatörü mürettebat, ATMACA’nın hedefine giderken izleyeceği rotayı önceden planlayabiliyor ve rota bacakları ekleyebiliyor. Hedef platformun Adalar Denizi’nde yer alan bir adanın arkasında bulunduğunu düşünürsek; fırlatılışından itibaren Super Sea Skimming özellikle seyir alan ATMACA, hedef platformun önünde yer alan adanın etrafından dolaşabilmekte veya ani bir şekilde yükselme-alçalma yaparak hedefi imha edebilmektedir.
Aynı zamanda Meteksan Savunma tarafından geliştirilen KEMENT Taktik Veri Bağı’na sahip olan ATMACA, fırlatılıştan sonra dahi rota bilgisi güncelleme yapabilmektedir. ATMACA için geliştirilen MWIR Arayıcı Başllık, Adalar Denizi gibi karasal parçaların yoğun bulunduğu deniz muharebe alanlarında, radar arayıcı başlığa göre daha iyi sonuç verecektir.
Kaynak: savunmasayist