EN YENİLER
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor
Türkiye'nin Güneş Paneli Üretimindeki Sıradaki Hedefi İkincilik

Avlan Gölü’nü kurtaracak formül

‘Gölü besleyen havzada yıllık 60-70 milyon metreküp su var ve bu su, insan eliyle karstik boşluk olan mağaralara yönlendiriliyor. Eğer bu suyu mühendislik çalışmalarıyla üst havzada depolayabilirsek, tarımı ve yaşamı destekleyecek şekilde kullanabiliriz.’

Elmalı Ovası’nın bereket kaynağı olan Avlan Gölü’nün suları çekildi. Göldeki kuruma hem bölge üretimini hem de doğal yaşamı tehdit ediyor. 

Karstik oluşumlu Avlan Gölü, 850 hektarlık alana sahip. Sedir ormanlarının bulunduğu Elmalı Dağı ve Bey Dağları arasında yer alıyor. 1975 yılında bir kanal açılarak göldeki sular çaya akıtıldı. Göl kurutuldu. Bölgede yağış ve nem azaldı. Sedir ormanları kurumaya başladı. Geniş üretim alanlarında ise verim düştü. Hayat şartlarının ve geçimin zorlaştığı bölgeden insanlar da ekolojik varlıklar da göç etti. Toprak ağalarının daha fazla arazi açmak üzere kuruttukları göl için bölge halkı ve 68 kuşağı gençliği yoğun mücadele verdi.

GÖLLER YÖRESİ ESKİ HALİNE DÖNMEYECEK

2001 yılında bu yanlıştan dönüldü. Gölün yeniden su tutması için çalışma başlatıldı ancak bir türlü eski haline dönemedi. Avlan sınırlarının bulunduğu alan şimdilerde çorak arazi görünümünde. Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Avlan Gölü için alınması gereken önlemleri Aydınlık’a anlattı.

Göller yöresindeki birçok gölün artık eski halini alamayacağını belirten Çeltik, Avlan Gölü için halen bir çözüm şansı olduğunu söyledi. Çeltik şöyle konuştu: “Gölü besleyen havzada yıllık 60-70 milyon metreküp su var ve bu su, insan eliyle karstik boşluk olan mağaralara yönlendiriliyor. Eğer bu suyu mühendislik çalışmalarıyla üst havzada depolayabilirsek, tarımı ve yaşamı destekleyecek şekilde kullanabiliriz. Aksi halde kaçak sondajların da sebep olacağı milyonlarca metreküp suyun boşa gitmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalırız.”

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik

60’A YAKIN KÖY OLUMSUZ ETKİLENECEK

Bu durumun çevredeki 60’a yakın köyü ve tarımı olumsuz etkileyeceğini belirten Çeltik, en kısa zamanda, tarım imar planlamalarıyla kaynaklarımızın en verimli şekilde kullanılması gerektiğini ifade etti. Diğer yandan kaçak sondajların da önüne geçilmesi gerektiğini belirten Çeltikçi, önümüzdeki dönem nüfus artışları ve iklim kriziyle karşı karşıya kaldığımızda bu su kaynaklarının hayatı önemde olacağını kaydetti. Bayram Ali Çeltikçi, “geç olmadan başta su kaynaklarımız olmak üzere tüm kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmayı öğrenmeliyiz” diye konuştu.

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak