EN YENİLER
"5 ARALIK DÜNYA MÜHENDİSLER GÜNÜ" ŞEKLİNDE ÖZEL BİR GÜN YOKTUR!
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor

Carettalar, Mersin Sahillerine Yumurta Bırakmaya Başladı

Nesli koruma altında bulunan caretta carettalar, Mersin sahillerinde yumurta bırakmaya başladı. Kentteki 5 önemli üreme bölgelerinden biri olan Kazanlı sahiline çıkan caretta carettalar yumurtalarını bıraktıktan sonra Akdeniz’in derin sularına döndü. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, sahili kullanan vatandaşların bu dönemde daha dikkatli olmalarını istedi.

Merkez Akdeniz ilçesinde yer alan Kazanlı sahili, caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının koruma altına alındığı önemli üreme alanları arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı kararıyla ‘kesin korunacak hassas alan’ olarak tescil edilen sahildeki yuvalarda inceleme yapan MEÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, sahili kullanan vatandaşların bu dönemde daha dikkatli olmalarını istedi.

YUVA SAYISI 2 BİNLERE KADAR ULAŞTI Mersin sahillerinin deniz kaplumbağaları açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Ergene, “Deniz kaplumbağaları Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur’dan oluşan 5 bölgeye yumurta bırakıyor. Kazanlı kumsalı bunların içerisinde önemli bir yere sahip. Yeşil deniz kaplumbağalarının büyük bir çoğunluğu buraya yuva yapıyor. Bu yüzden bu bölge kesin korunacak hassas alan ilan edildi. Bu kumsallar canlılar için çok önemli. 

Deniz kaplumbağaları deniz suyu sıcaklığına göre mayıs ayının ikinci haftası haziran ayının başı gibi gelip yuvalarını yaparlar. Yuvayı yaptıktan 2 ay sonra da yavrular denize kavuşurlar. Kazanlı 1988 yılından beri çalışılan bir kumsal. Dünyanın en iyi bildiği kumsallardan bir tanesi. Burada yuva sayısı 2 binlere kadar gidebiliyor. Bu sene iyi rakamlar elde edebileceğiz” dedi.  

ATEŞ YAKMAYIN, ÇÖP ATMAYIN

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Prof. Dr. Ergene, “Bu kumsallar kaplumbağalar için hayati önem taşıyor. Üremeleri olmazsa bu canlıların sonu gelecek. Yuva yerlerini işaretliyoruz. Tabelalar dikiyoruz. Vatandaşların o tabelalara çok dikkat etmesi gerekiyor. Bölgeden kum alınmamalı, ateş yakılmamalı. Plastik atıklar çok fazla oluyor, vatandaşlarımızın buna çok dikkat etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak