EN YENİLER
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor
Türkiye'nin Güneş Paneli Üretimindeki Sıradaki Hedefi İkincilik

Çiftçinin talepleri Cumhurbaşkanlığında

Tarım Kredi ve banka borçları nedeniyle üretemez hale gelen çiftçiler, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la görüştü. Heyet, görüşmenin olumlu geçtiğini, Oktay’ın ‘Gerçekleri ve sıkıntılarınızı sizden duymak istedik, sizi önemsiyoruz, sizin önerilerinizi dinlemek istiyoruz’ dediğini aktardı

Çiftçi Dayanışma Platformu Başkanı Ömer Sarı, çiftçiler Kadir Yüce ile İsmail Dereköy, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la Cumhurbaşkanlığı’nda görüştü. Çiftçi sorunlarını ve çiftçilerin taleplerini Oktay’a ilettiklerini belirten Ömer Sarı, görüşmenin olumlu geçtiğini ve verilen sözlerin tutulmasını beklediklerini ifade etti. Görüşmeye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz ve Tarım Bakanlığından Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir de katıldı.

ÜRÜN MALİYETLERİ TEK TEK ELE ALINDI

Görüşmede her bir ürünün tek tek ele alındığını ve maliyet hesapları yapıldığını ifade eden Ömer Sarı, Oktay’ın kendilerine “Gerçekleri ve sıkıntılarınızı sizden duymak istedik, sizi önemsiyoruz, sizin önerilerinizi dinlemek istiyoruz” dediğini belirtti. Sarı, toplantıdaki taleplerini ve çözümlerini şöyle sıraladı:

TALEPLER

Girdi maliyetleri; gübre, mazot, ilaç, fide fiyatları düşmeli veya yarı yarıya devlet tarafından karşılanmalı. Tüketici ile üretici arasındaki fiyat farkı düşürülmeli. Tarım Kredi ve Ziraat Bankasına olan borçların faizleri silinmeli. Kalan borç, 5 eşit taksite bölünerek, ödemeler bir yıl ötelenmeli.

Ömer Sarı, üretimin devam edebilmesi için bu taleplerin karşılanması gerektiğini vurguladı. Borçlar yüzünden çiftçinin gözüne uyku girmediğini söyledi, çiftçinin borcunu mu ödeyeceğini yoksa tarlasını mı ekeceğini sordu. Sarı, çiftçinin de ülkeyi yönetenlerin de bir tercih yapacağını ifade etti.

‘İLGİLİ KURUMLARLA TOPLANACAĞIZ’

İki saat süren toplantıda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, çiftçilere, toplantının ardından ilgili kurumları toplayarak, sorunu ve nasıl bir kolaylık yapılacağını konuşacaklarını iletti. Yeni bir yapılandırma için çalışacaklarını söyleyen Oktay, “Ama yarın hemen bu yapılandırma çıkacak diye beklemeyin, biz bu işin üzerinde çalışıyoruz. Bu arada ödeme yapanlara da ne yapabiliriz, bunu da ele alacağız.” dedi.

‘SORUNU TEMELDEN ÇÖZELİM’

Çiftçi Dayanışma Platformu Başkanı Ömer Sarı, ekonomide yaşanan sıkıntıları çiftçinin bildiğini ancak bu mücadelede desteğe ihtiyacı olduklarını ifade etti. Yeni bir yapılandırmanın değil, temelden sorunun çözülmesini, çiftçiye, üreticiye kaynak aktarılmasını ve çiftçinin üretmek için desteklenmesi gerektiğini söyledi. Sarı, “Bugün borcumuzu öderiz ama yarın yine üretmek için aldıklarımızı borçla alacağız. Yüksek fiyatla alıp ucuza satacağız. Tekrar borçlanacağız, başa döneceğiz.” ifadelerini kullandı.

‘FAİZLE BANKALAR ZENGİN OLUYOR’

Faizlerin yüksekliğinden de şikâyet eden Sarı, “Çiftçi borç değil faiz ödüyor.” dedi. Sarı, çiftçinin gururlu olduğunu ifade ederek, “Biz borcumuzun arkasındayız. Tabii ki borcumuzu ödemek istiyoruz ama yüksek faizi, bankalara ve Tarım Kredilere ödeyerek birilerini zengin ediyoruz. Zaten o faizi ödeyecek gücümüz de yok.” diye konuştu.

Ömer Sarı, Tarım Kredi Kooperatifleri Amasya müdürünün kendisini tehdit ettiğini, “3 avukatla gelip her şeyini sattıracağım.” dediğini de belirtti. Müdürle görüşmeye gittiğini söyleyen Sarı, “Büyükkızılca Köyü’nde bir hacze engel olduğumuz için bizi tehdit ediyor.” şeklinde konuştu.

VATAN PARTİSİ’NE TEŞEKKÜR

Ömer Sarı, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in görüşmelerin gerçekleşmesinde katkı sunduğunu da belirterek, “Çiftçi sorunlarını sık sık dile getiren ve üretim konusunda çözümler sunan Vatan Partisi liderine teşekkür ediyoruz.” dedi.

SEBZE EKİMİ AZALDI FİYATLAR YÜKSELEBİLİR

Ömer Sarı, kendi köyleri olan Amasya Büyükkızılca Köyü’nde yazın domates ve salatalık kışın da marul, yeşillik ürettiklerini bildirdi. Sarı, domates fidelerinin şu anda 7-8 liraya çıktığını, bu şartlarda da artık domates ekmeyeceklerini söyledi. Sarı, “Bizim domatesi satacağımız fiyat belli. Bu yıl girdi maliyetleri yüzünden ekim yapmamız mümkün değil. Sebze fidelerinin fiyatları çok arttı o yüzden de ekim bu yıl az olacak. Bu yıl sebze çok pahalı olabilir.” ifadelerini kullandı.

AYDINLIK/Sibel Koç GÜVEN

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak