Çin, Yumen şehrinin kuzeybatısında bulunan çöl bölgesine yüzlerce yeni kıtalararası balistik füze (ICBM) silosu inşa etmeye başladı. Uzmanlara göre; Pekin’in amacı, nükleer kabiliyetlerini çok geniş ölçüde artırmak.
Araştırmacılar tarafından elde edilen uydu fotoğraflarına göre; Çin’in Gansu bölgesinde bulunan ve kurak bir toprak yapısına sahip olan yüzlerce km2’lik bölgede, ciddi bir inşaat faaliyeti söz konusu. Bölgede tespit edilen yapılar, Çin’in nükleer başlıklı balistik füzelerini fırlatmak ve depolamak için kullandığı mevcut yapılarla tıpatıp aynı.
Kapasite Artırımı
Uydu fotoğraflarında tespit edilen füze siloların sayısı ise 119 olarak belirtiliyor. Çin’in sadece 250-350 kadar nükleer başlığa sahip olduğu dikkate alınırsa tespit edilen bu gelişme oldukça kritik bir öneme sahip. Bu silolara kaç adet füze konulacağı bilinmiyor fakat Çin geçmişte decoy (aldatıcı/tuzak) silolar inşa etmişti.
ABD, Soğuk Savaş sırasında kıtalararası balistik füzelerini silolara yerleştirme kararı almıştı. Bu füzeler, silolar arasında taşınabiliyordu. Bu sayede füzelerin yerleri asla tam olarak bilinemiyordu. Çin’in benzer bir taktik izlediği düşünülüyor.
Çin’in nükleer envanteri konusunda uzmanlaşmış bir araştırmacı olan Jeffrey Lewis, inşa edilen siloların Çin’in nükleer caydırıcılığını arttırıcı nitelikte olduğunu belirtti. Uydu fotoğraflarından Çin’deki şüpheli alanları analiz eden bir ekibin üyesi olan Decker Eveleth, keşfin mimarı oldu.
Lewis: “Sayıya Çin genelindeki diğer sahalarda yapım aşamasında olan silolar da eklenirse toplamda yapım aşamasında olan yaklaşık 145 silo ortaya çıkıyor. Çin’in ABD füze savunmasını alt etmek için yeterli sayıdaki ABD ilk saldırısından sağ çıkabilecek bir caydırıcılığı sürdürmek için nükleer kuvvetlerini kısmen genişlettiğine inanıyoruz.”
ABD Nükleer Kuvvetleri’nin başında bulunan Amiral Charles Richard, Nisan ayında düzenlenen bir Kongre oturumunda Çin’in “nefes kesici düzeyde genişlemeye” gittiğini belirtmişti. Richard, bu genişlemeye ICBM kapasitesinin genişletilmesi ve yeni mobil füze lançerlerinin üretilmesinin de dahil olduğunu vurgulamıştı.
Siloların Yapısı
Çin’in Yumen bölgesinde inşa ettiği siloların her biri birbirinden yaklaşık olarak 3 kilometre uzaklıkta. Bu bölgelerin çoğu kubbe benzeri çatılarla gizleniyor. Kubbe olmayan bölgelerde ise inşa faaliyetlerini halen devam ettiği gözlemlenebiliyor.
Araştırmacı Lewis, siloların Çin üretimi DF-41 ICBM’lere ev sahipliği yapabileceğini belirtiyor. DF-41, çoklu savaş başlığı taşıyabilir ve menzili ise 14.900 kilometre. Menzili sayesinde ABD anakarasını vurabilecek kapasitede.
Uydu fotoğraflarına göre bölgedeki çalışmalar bu sene başında başladı fakat hazırlıklar aylar önce çoktan başlamıştı. Füze siloları eğitimli uydu fotoğrafı analistleri tarafından oldukça kolay bir şekilde keşfedilebiliyor. Bir nükleer savaşın erken saatlerinde füzeler tarafından imha edilmeleri hiç de zor değil. Çin’in caydırmak istediği ülkelerin ABD ve Rusya olduğu hesaba katılırsa bu iki ülkenin elinde 11.000’den fazla nükleer harp başlığı olduğunu unutmamak gerekiyor.
Çinli yetkililer son yıllarda ülkelerinin nükleer caydırıcılık kapasitesinin düştüğünden yakınıyordu. Pekin aynı zamanda yeni bir silah kontrol rejimi müzakerelerine birçok kez davet edilmesine rağmen katılmaktan imtina etmişti.
Kaynak: savunmasanayist