EN YENİLER
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor
Türkiye'nin Güneş Paneli Üretimindeki Sıradaki Hedefi İkincilik

Doğalgaz zamlarına bir tepki de kimya mühendislerinden

TMMOB’a bağlı Kimya Mühendisleri Odası (KMO), doğalgaz zamlarına tepki gösterdi.

KMO Başkanı Dr. Ali Uğurlu, doğalgazda yapılan %15’lik zamma ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın tamamı şöyle:

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), 1 Eylülden geçerli olmak üzere doğalgaz fiyatlarına yine fahiş bir zam yaptı. Doğalgaz fiyatları artık alışkın olduğumuz üzere her ayın birinde yapılan zamlarla halkı canından bezdiriyor. Artan fahiş elektrik fiyatları ile artık elektrik kullanamayan halkımız doğalgaz zamları nedeniyle de önümüzdeki kış ne yazık ki çok üşüyecek. AKP hükümetlerinin enerjideki dışa bağımlılık sevdası nedeniyle enerji politikalarındaki tutarsızlıkların ve beceriksizliklerin faturası her zaman olduğu gibi bir kez daha halka kesildi.

Türkiye doğalgaz ihtiyacının neredeyse tamamını ithal etmektedir. Bu nedenle Dünya ölçeğindeki fiyat dalgalanmalarından da halkımız nasibini zam olarak almaktadır. Eskiden fiyat artışlarının gerekçesi olarak döviz fiyatlarındaki artış gösterilirdi. Uzunca bir süreden beri döviz fiyatlarında herhangi bir artış olmamasına rağmen bu zamların gerekçesi nedir?

Gelen son zamla birlikte BOTAŞ yıl içerisinde, doğalgaz satış fiyatlarını konutlar ve küçük sanayi için yüzde 17,8 büyük sanayi için yüzde 45, elektrik üretim santralları için yüzde 67,5 oranında arttırmıştır. Doğalgaz zamları sanayide de büyük ölçekte enerji parametresi olduğu için bu zam sanayi ürünlerine de yansıyacak, tepeden tırnağa her şeye zam gelecektir. Yine aynı şekilde elektrik üretiminin yaklaşık % 30`unun doğalgazla karşılanması sonucu bu zamlardan sonra elektrik fiyatlarında da çok yakında fahiş bir  artış kaçınılmaz olacaktır.

Bu olumsuz gidişi durdurabilmek için öncelik ve ağırlığın dışa bağımlılığı artıran, ithalat faturasını yükselten enerji tercihlerinden uzak durulması, doğalgazdaki KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesi, elektrik üretiminde öncelik ve ağırlığın dışa bağımlılığı artıran, ithalat faturasını yükselten doğal gaza değil yerli ve yenilenebilir kaynaklara verilmesi ve belli bir oranın altında doğal gaz ve elektrik tüketiminin halka ücretsiz arz edilmesi ve zamları, kamu ve bütçe açıklarını gideren bir can simidi olarak görmekten vazgeçilmesi ile mümkündür. 

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak