Danimarka ile Almanya arasındaki 18 kilometrelik Fehmarnbelt Tüneli için hendek tarama çalışmalarının %50’si tamamlandı.
İnşaatı tamamlandığında Dünyanın en uzun batırma tüp tüneli olacak olan Fehmarnbelt Tüneli, Almanya ile Danimarka’nın Lollanda adasını birbirine bağlayacak. Tünel ayrıca Stockholm, Kopenhag, Hamburg ve Berlin şehirlerini de birbirine bağlayarak Orta Avrupa koridorundaki boşluğu doldurmayı hedefliyor.
İki elektrikli demiryolu hattının yanında dört şeritli bir otoyola ev sahipliği yapacak olan tünel, dünyanın en uzun batık tüneli olmaya aday.
Boskalis ve Van Oord’dan oluşan yüklenici konsorsiyum (FBC), denizdeki tüm tarama işlerinden ve Danimarka ve Almanya taraflarındaki iki çalışma limanının inşasından sorumlu. Müteahhitler aynı zamanda danışman firma olan Sweco tarafından destekleniyor.
FBC, işleri yürütmek için dünyanın en büyük tarak gemilerinden bazılarını, ayrıca mavnaları, römorkörleri ve diğer özel gemileri kullanıyor.
Yetkililer, tarama makinesi seçiminin yalnızca boyutla ilgili olmadığını, bununla beraber geminin deniz ortamına da zarar vermeyecek şekilde seçildiğini de belirttiler.
FBC’nin tarama gemileri Fehmarnbelt’in derinliklerinde çalışıyor. Teknik ekip, taranan malzemeden dökülen miktarın Danimarka ve Alman makamları ile birlikte kararlaştırılan seviyenin çok altında olduğunu açıkladı.
Taranan malzemenin çoğu, yeni doğa ve rekreasyon alanları yaratmak için yakındaki alanlarda ve Almanya tarafında Fehmarn’da yeniden değerlendirilecek.
FBC proje direktörü Bart Pröpper şunları söyledi: “Tarama operasyonlarının %50’sini gerçekleştirmiş olmaktan gurur duyuyoruz. Bu, FBC ekibinin ve ortaklarımızın uzmanlığı ve özverisi ile ayrıca bir dizi uzman ekibin organizasyonu sayesinde mümkün oldu.”
Fehmarnbelt Tüneli için tarama çalışmaları Temmuz 2021’de başladı ve 2024’te tamamlanması bekleniyor. Bu aşamayı ilk tünel elemanının daldırılması izleyecek.
YERALTI HABER