EN YENİLER
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor
Türkiye'nin Güneş Paneli Üretimindeki Sıradaki Hedefi İkincilik

Ekonomik ve ekolojik tarım modeli: Akuaponik

Topraksız tarım ile su ürünleri yetiştiriciliğinin birleşiminden oluşan akuaponik, hem ekonomik hem de ekolojik etkileriyle yüksek verimlilik sağlıyor.

Özellikle küresel iklim değişikliği ve dünya çapında yaşanan su sıkıntısı alternatif tarım modelleri üzerine yapılan çalışmaların önemini bir kat daha artırdı. Bu modellerden biri de akuaponik.

Topraksız tarımın kültür balıkçılığı ile birlikte ele alındığı akuaponik modelinde, su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılan su, bitkinin büyümesine ve aynı zamanda kullanılan suyun temizlenerek sistemde tekrar değerlendirilmesine olanak sağlıyor. Akuaponik üzerinde yapılan çalışmalardan birine de İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ev sahipliği yapıyor. Araştırma Görevlisi Gökhan Tunçelli, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünden aldığı destekle yürüttüğü doktora tez projesini ve akuaponiği TRT Haber’e anlattı.

Ekonomik ve ekolojik tarım modeli: Akuaponik

Normal tarıma göre yüzde 35 daha hızlı”

Gökhan Tunçelli, aslında yeni bir model olmayan ancak son yıllarda yapılan çalışmalarla yeniden popüler hale gelen akuaponik tekniğiyle normal tarıma göre daha hızlı büyüme elde edildiğini belirterek şunları söyledi:

“Akuaponik balık ve bitkinin bir arada yetiştirildiği kapalı devre bir sistemdir. Su ürünleri yetiştiriciliğinde elde edilen besin tuzu yüklü su normalde derelere bırakılıyor. Kapalı devre sistemlerde biz bu suyu tekrar tekrar kullanabiliyoruz. Akuaponikte de bu kullandığımız su ile hem bitkileri üretiyoruz, hem de bitkilerin yardımıyla suyun temizlenmesine katkıda bulunmuş oluyoruz. Bu sayede hem balık hem bitki üretmiş oluyoruz ve çok ciddi su tasarrufu elde ediyoruz. Normal tarıma göre yüzde 35 daha hızlı bir büyüme elde ediyoruz. Ayrıca toprak kökenli bakteri ve hastalıklar da burada görülmüyor su içerisinde yaşayamadıkları için. “

Ekonomik ve ekolojik tarım modeli: Akuaponik

En büyük avantajı her yerde yapılabilmesi

Alıştığımız tarım modellerinde olmazsa olmaz bazı kriterler var. Yağış alması, güneş görmesi belli sıcaklıkların altına ya da üstüne düşülüp çıkılmaması gibi.Tüm bu faktörler elde edilmek istenen ürünü olumsuz etkiler. Tunçelli’ye göre akuaponik modelinin en büyük avantajlarından biri ise her yerde yapılabilir olması.

”Evimizin balkonunda, çatısında, bodrum katlarımızda, atıl binalarda. Bir diğer avantajı da pazara yakın üretim yapılabiliyor. Biliyorsunuz ki besin üretiminde nakliye çok büyük bir masraf, çevreye de etkisi çok büyük oluyor. Yediğiniz ürünün karbon ve su ayak izini artırıyorsunuz. Akuaponiği pazara yakın bir yerde gerçekleştirmek mümkün. Örneğin; AVM’lerin çatılarında, bodrum katlarda, yer altında her nerede olursa olsun. Hatta NASA hidroponik kısım için çalışıyor. Mars’ta besin üretimini nasıl sağlarız diye düşünürken bu çalışmalardan ilham alıyorlar. Dolayısıyla sürdürülebilir bir sistem, ekonomik bir sistem, ekolojik bir sistem. Biz de bu sistemi Türkiye’de nasıl artırabiliriz nasıl yaygın hale getirebiliriz, eksiklerimiz nelerdir, bitki büyümesini nasıl hızlandırabiliriz gibi konular üzerine Sapanca birimimizde çalışıyoruz. Çünkü bu çok verimli bir sistem.”

Fotoğraf: Getty

Kaynak: trthaber.com

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak