Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 kişilik ekibin Fay Yasası taslağına son şeklini verdiğini söyledi.
Ege Denizi’nde, İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında ardı ardına yaşanan depremler endişe yarattı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) yaptığı açıklamaya göre dün saat 11.35’te ve 3,42 kilometre derinlikte ve sabah 08.46’da 7 kilometre derinlikte 5,1 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. İki deprem arasında büyüklükleri 2 ile 4,8 arasında 20 sarsıntı kaydedildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, “Fayların birbirini tetiklemesiyle bir deprem fırtınası söz konusu olabilir. Aynı fayın doğusunda 2017 yılında 6,3 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve hasar oluşmamıştı. Bir tehlike görmüyorum” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depreme ilişkin, İl Müdürlüğü ekiplerinin incelemelerini başlattıklarını ve olumsuz bir durum ve ihbarla karşılaşmadıklarını bildirdi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında meydana gelen depremlerle ilgili kent genelinde tarama yapıldığını belirtti.
KARABURUN ÇÖKÜYOR
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında art arda meydana gelen depremlerin Midilli fayının kırılmasıyla oluştuğunu söyledi. Sözbilir depremin mekanizmasını anlattı: “Kuzeybatı güneydoğu uzanımlı, güneybatıya eğilimli Midilli fayı kırıldı. Midilli adası yükseliyor, Karaburun yarımadası çöküyor. Bu fayın doğu segmenti 2017 yılında meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremle kırıldı. Şimdi bunun biraz daha batısındaki parçada kırılma gerçekleşiyor. Bu fayın segmentlerinden birisi 6,6 büyüklüğüne varan deprem meydana getirebilir. 6,3 büyüklüğündeki depremde İzmir’de can ve mal kaybı olmadı. Şu anda meydana gelen depremeler can ve mal kaybı için tehlike oluşturmuyor.”
FAY YASASI HAZIR
Ege Denizi açıklarında30 Ekim 2020’de meydana gelen 117 kişinin hayatını kaybettiği 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından gündeme gelen Fay Yasası’nın hazırlıkları devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun önderliğinde yürütülen çalışmalarda jeofizik, jeoloji ve inşaat mühendisliği alanında çalışan bilim insanlarının oluşturduğu 6 kişilik ekip taslağa son şeklini verme aşamasına geldi. Prof. Dr. Sözbilir, taslağın şubat ortasında hazır olacağını, deprem haftasında da açıklanacağını söyledi. Hazırladıkları taslağa ilişkin de Sözbilir şu bilgileri verdi: “İmara açılacak yerlerin hangi kıstaslara göre açılacağı, hangi faya göre bölgelerin yapılaşmaya kapanacağı, kısıtlamaların hangi yapılara geleceği netleşecek. Bunları kim yapacak, kim denetleyecek? Belediyelerde bu düzeyde jeoloji mühendisleri yerleştirilmediği için kamu denetim mekanizması eksik. Denetim de belli kurallara bağlanacak, kimin neyi denetleyeceği, hangi standarda göre denetim yapacağı belli olacak.”
Taslağın mart ayında Deprem Haftası’nda kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
Kaynak: aydinlik.com.tr