EN YENİLER
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor
Türkiye'nin Güneş Paneli Üretimindeki Sıradaki Hedefi İkincilik

HÜRKUŞ, şimdi de Libya’ya uçuyor

Türkiye’nin ihracatta gözde sektörü savunma sanayisi, dünyanın yakından takip ettiği üretimlerle dolu. 2020 yılında 2.2 milyar dolar ihracatla kapatan savunma ve havacılık sanayisi, 2021 yılında 1 milyar dolarlık büyümeyle 3.2 milyar dolara ulaştı. Bunda sadece kara araçları ve gemi değil, havacılığa yönelik araç ve silahların da büyük payı var. ANKA, Karayel, Bayraktar gibi İHA ve SİHA’larının dünyada söz sahibi olması, uçak sanayisine de cesaret vermiş durumda. Özellikle Baykar Makine’nin ürettiği Bayraktar’ın Karabağ Savaşı ve Ukrayna’nın Rusya tarafından işgali sürecinde oynadığı hayati rolün yansımalarını dünyanın farklı ülkelerinden gelen siparişlerle de görüyoruz. Türkiye sadece insansız araçlarda değil, yeni nesil uçaklarda da yakın gelecekte söz sahibi olacak projelere imza atıyor.

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI DUYURDU

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ), milli imkanlarla geliştirdiği HÜRKUŞ Askeri Eğitim Uçağı da bunlardan biri. Temeli 2006 yılına giden HÜRKUŞ, şimdilerde Libya’ya kanatlanmak üzere. Libya Hükümeti, HÜRKUŞ için Türkiye ile ilk önemli adımı sessiz sedasız attı. Libya Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada Hükümet yetkilileri ve ordu mensupları, TUSAŞ heyeti ile görüşme yaptı. Görüşme sonunda Libya, TUSAŞ’tan HÜRKUŞ alımı için onay verdi. Sözleşmeyi Libya Hava Kuvvetleri Komutanı Muhammed Gojil ve TUSAŞ yönetimi imzaladı. Bin 500 kilogramlık faydalı yük taşıma kapasitesine sahip HÜRKUŞ Libya ile ikinci yurtdışı pazarına da açılmış olacak. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz aylarda Nijer, HÜRKUŞ’a talip olan ilk ülke olmuştu. Libya kaynakları şu anda halihazırda olan 8 HÜRKUŞ’un 6’sının bu iki ülkeye satılacağını ifade ediyor.               

NATO ÜYESİ MÜTTEFİKLERDEN AMBARGO VAR

11 metre uzunluk, 10.9 metre kanat açıklığına sahip HÜRKUŞ, NATO üyesi müttefik devletlerin ambargosunda bulunuyor. Uçağın motoru daha önce ABD ve Kanada tarafından tedarik edilirken, iki ülkeden gelen ambargo nedeniyle TUSAŞ yapımı 1.400 hp güç üreten TEI TS1400 motorunun kullanılması planlanıyor. Azami hızı saatte 574 kilometre olan uçak, 15 bin fitte 4 saat 15 dakika havada kalış süresine sahip. 4 farklı füze sistemine sahip uçakta top sistemleri, roketler, gece görüş ve termal görüntüleme sistemleri de mevcut.

DÜNYA

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak