EN YENİLER
"5 ARALIK DÜNYA MÜHENDİSLER GÜNÜ" ŞEKLİNDE ÖZEL BİR GÜN YOKTUR!
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor

İkinci Parti S-400’ün Finansal ve Teknik Modeli Oluşturuldu

Türkiye’nin ikinci parti S-400 Hava Savunma Sistemi tedariki konusunda, Rusya Federasyonu ile finansal model ile teknik iş birliği programının oluşturulduğu iddia edildi.

Rusya Federasyonu’nun silah ihracatından sorumlu kuruluşu Rosoboronexport’un CEO’su Alexander Mikheyev, Türkiye’nin ikinci parti S-400 Uzun Menzilli Hava Savunma Füze Sistemi (HSFS) tedarikine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Mikheyev, MAKSA-21 Air Show’da yaptığı açıklama esnasında Rosoboronexport’un önümüzdeki aylarda Türkiye’ye ek bir S-400 karadan havaya füze sistemi partisi teslim etmek için bir proje geliştireceğini söyledi.

İkinci parti S-400 HSFS ile ilgili projenin gelecek aylarda tamamlanmasının planlandığını vurgulayan Mikheyev, “Nihai istişareler sürüyor, bir finansal model ve projede teknik işbirliği programı oluşturuldu.” dedi.

Türkiye’nin İkinci Parti S-400’e Bakışı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, ikinci parti S-400 tedariki ile ilgili olarak Mart 2021’de yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

“Masaya iki sistem için oturuldu ama ikinci sistem konusunda bizim Patriot ve SAMP-T gibi sistemlerde de sürekli olarak üzerinde durduğumuz konu, doğrudan alımın yanında hava savunma sistemlerinde yolculuğumuzu daha kolaylaştıracak, daha hızlandırılacak belirli teknoloji paylaşımları istedik ki bu şunun için de geçerli; bu sistemler envanterimize girdiğinde bakım, onarım, idame için dünyanın parasını vermemiz gerekecek. Burada da belirli kabiliyetimiz olsun istedik. Meselenin geldiği nokta budur.

Rusya’dan Çin’e S-400 teslimatı

Teknoloji Transferine Rusya’nın Bakışı

Sistemlerin ne kadar kompleks olduklarından, kompleks teknolojiler içerdiğinden bahsettim. İkinci sistem için bir iş birliği konusunda irade oluştu. İkinci sistemin uzama sebebi bütün bu parametrelerin çok detaylı konuşulması gerekmesinden kaynaklanıyor. Şunu takdir edersiniz ki hiç kimse hiç kimseye kaşıkla ağzınızdan teknoloji beslemez, bu artık kabul edilen bir gerçek. Her ne kadar teknoloji transferi kelimesinden bahsetsek bile burada mesele sizin o iş birliği içerisinde neyi ne kadar kapabileceğinizdir veya mevcut altyapınızın üzerine nokta atışı adımlar koyabilirseniz adımlarınızı hızla atabilmenizdir.

Biz de onu arıyoruz. Burada da o amaç ile görüşmeler devam ediyor ama konu son derece kompleks olduğu için görüşmeler zaman alıyor. Onun için o konuda acele etmektense istediklerimizin ne olduğunu ve o isteklerimizin hayata geçmesi ile ilgili tedbirli bir gidişimiz var.”

Türkiye’nin S-400 Tedariki

Türkiye, Eylül 2017 tarihinde Rusya Federasyonu ile “acil ihtiyaç” kapsamına iki filo (4 batarya) S-400 Hava Savunma Füzesi Sistemi (HSFS) tedariki ile ilgili olarak 2.5 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında 1.3 milyar ABD Doları değerindeki ilk S-400 filosunu içeren komponentlerin teslimatları, Temmuz 2019 yılı itibariyle Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Kaynak: savunmasanayist

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak