İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Su Yapıları Kurulu İzmir’de yaşanan sel baskını ve iklim değişikliği üzerine değerlendirme yazısı hazırladı. Paylaşılan metinde önemli konulara değinilerek İzmir’de meydana gelebilecek olası afetlere karşı önlem alma çağrısı yapıldı.
Ege Bölgesinde Yaşanan İklim Değişikliği Vurgusu
1980’li yıllardan itibaren yürütülen bilimsel ve teknik çalışmalar, küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliğinin yaratacağı etkileri detaylı bir biçimde ortaya koymaktadır. Ulusal ve uluslararası çalışmalar, içinde bulunduğumuz Ege bölgesinde iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin en şiddetli şekilde yaşanacağı konusunda bizleri sürekli uyarmaktadır. Bilimsel çalışmalarda ortaya konan bu bulguları artık günümüzde birebir yaşayarak tecrübe ediyoruz. Bölgemizde her yaz sıcaklık rekorları kırılırken, kuvvetli yağışların hem şiddetinde hem de sıklığında sürekli artışlara şahit olmaktayız.
Kurak Geçen Yaz Ayları ve Sonrasında Şiddetli Yağışlar
Çok şiddetli bir kuraklığın yaşandığı Ekim-Aralık 2020 dönemi içinde 11-14 Aralık 2020 günlerinde gerçekleşen uzun süreli ve şiddetli yağışlar nedeniyle İzmir’de iki vatandaşımızı kaybettik. Aralık ayı uzun yıllar ortalama yağışının yaklaşık 144 mm olduğu İzmir’de sadece 3 gün içinde 195 mm yağışın gerçekleşmesi, yağış rejimindeki değişikliği bir kez daha gözler önüne sermiştir. Üstelik bu ilk de değildir, her yıl yaşadığımız bu sorun bize önemli sinyaller vermektedir. 1995 yılında İzmir’in merkezinde 61 kişinin can verdiği sel felaketi sonrasında İzmir’de altyapı anlamında önemli gelişmeler yaşandığını biliyoruz. Ancak, bu sel baskınında da ciddi altyapı sorunları yaşadık ve görünen o ki iklim değişikliği, altyapımızı yenileme ve geliştirme hızından çok daha hızlı gerçekleşiyor.
Değişen İklim Şartlarına Uygun Şekilde Yapılanmaya Gidilmeli
İklim değişikliğine karşı yeterli hazırlıkları yapmazsak iklim, İzmir için deprem kadar telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Daha kötüsü gelmeden tüm yerel ve merkezi kurumlarımızın iklim değişikliğine karşı hazırlıklı olmaları gerektiği apaçık ortadır. Mevcut yağmursuyu tahliye sistemlerimizi, menfezlerimizi, taşkın kontrol sistemlerimizi, köprülerimizi yeni iklim şartlarına göre revize etmeli, yenilerini iklim değişikliğinin yaratacağı baskıları sönümleyecek şekilde tasarlamalı, ilgili kurum ve kuruluşlarımızı iklim değişikliği ile mücadele edebilecek şekilde organize edip donatmalıyız. Bu noktada, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak elimizden gelen her türlü teknik desteği vermeye hazır olduğumuzu bildiririz.