Milliyetçi Hareket Partisi Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Üniversitelerin Mühendislik programlarını tekrardan ele alınması talebinde bulundu.
Milliyetçi Hareket Partisi Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde lisanslı mühendis ve mimarlar Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ikinci bölümü üzerine söz alarak, mühendislik fakültelerinde mühendislik eğitimini verebilmek için laboratuvardan akademik kadroya kadar ciddi bir altyapıya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Türkiye’de ihtiyacın çok üzerinde mühendislik fakültesi mezunu verildiğini dile getiren Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, “Mühendislik eğitimini veren mevcut üniversitelerin yanına sürekli yeni üniversiteler eklenmektedir. Gerekli mühendislik eğitimini verebilmek için önemli olan laboratuvar ve akademik kadrolardan yoksun bu üniversiteler sayesinde her yıl ihtiyacımızın çok üstünde mezun vermekte ve bu problem önümüzde çözüm bekleyen koca bir konu hâline gelmektedi” dedi
Öğrencilerin artık çok düşük netlerle mühendislik programlarına yerleşebildiklerini söyleyen Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, “Hem mesleğe hem de programlara yerleşen arkadaşlarımız önemli sıkıntılar yaşamaktadır. O yüzden üniversitelerin mühendislik programları tekrardan ele alınmalıdır” ifadesinde bulundu.
Altyapısı olmayan Üniversiteye Mühendislik Programı açılmamalıdır
Labaratuvar altyapısı ve akademik kadrosu yeterli olmayan üniversitelere mühendislik programlarının açılmaması gerektiğini savunan Milletvekili Kaşıkçı, “Tıpkı hastanesi olmayan bir üniversitede tıp fakültesi açılamadığı gibi laboratuvar altyapısı olmayan bir üniversitede de mühendislik programı açılmamalıdır” isteminde bulundu.
Jeofizik ve Jeoloji Mühendisleri istihdam edilmelidir
Türkiye’de, Yurtdışı projelerinde çalışmak isteyen birçok mühendis ve mimar olduğunu vurgulayan Lütfi Kaşıkçı açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bu arkadaşlar ile yurt dışı projeleri arasında köprü vazifesi görecek bir sistemin inşa edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu sistemin içerisine, yurt dışında çalışan arkadaşların alacak ve hak kayıplarından kaynaklı sıkıntılarını çözecek bir mekanizma da yerleştirilmelidir. Özellikle deprem riski olan yerleşim bölgelerindeki belediyelerin teknik kadrolarında muhakkak suretle jeofizik ve jeoloji mühendisleri istihdam edilmelidir.”
Kimlik belgesini verme ruhsatı mühendislere verilsin
Çevre Bakanlığı’nın yeni düzenlemesiyle binalara verilecek olan kimlik belgesi ruhsatının mühendis ve mimarlara verilmesi gerektiğini söyleyen Milletvekili Kaşıkçı, “Bu yeni kimlik belgesini verme ruhsatı inşaat mühendisi ve mimar arkadaşlarımıza verilirse eğer istihdamda da çok önemli bir rolü olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, yine, Çevre Bakanlığımız geçtiğimiz günlerde bir uygulama başlattı. Çevre Bakanlığına bağlı yeni inşaatlarda, yeni projelerde genç mezun kontenjanı diye bir kontenjan koydu. Bunun çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Yine, kamuya alımlarda mühendis ve mimar kadroları ile tekniker kadrolarının kontenjanının artırılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.