EN YENİLER
"5 ARALIK DÜNYA MÜHENDİSLER GÜNÜ" ŞEKLİNDE ÖZEL BİR GÜN YOKTUR!
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor

Konteynırlaştırılmış Entegre Silah ve Gözetleme Kulesi Geliştirildi

Konteynırlaştırılmış Entegre Silah ve Gözetleme Kulesi (KESGK), Türk savunma sanayii firmalarından UNIDEF, Meteksan Savunma ve GES Mühendislik tarafından geliştirildi.

Konteynırlaştırılmış entegre silah ve gözetleme kuleleri (KESGK) son yıllarda giderek talep gören sistemler haline gelmiştir. Sistemin en büyük avantajı olduğu gibi taşınabilirliği – hazırlık gerektirmeyen çabuk konuşlandırılma özelliği – ölçeklendirilebilir esnek ve modüler mimarisi ve insansız kullanıma uygun müstakil yapısıdır.

KESGK sistemleri özelikle sınır ötesi operasyonlarda geçici bir süre konuşlandırılacak askeri üslerin, kampların, helikopter pisti veya havalimanı gibi stratejik alt yapıların çevre güvenliğinin zaman kaybetmeksiniz alınmasında etkili bir şekilde kullanılmıştır ve kullanım konseptlerini gerçek çatışma ortamında ispat etmişlerdir. KESGK sistemleri operasyon süresinin dolmasını müteakip öncesinde bir hazırlık gerektirmeden olduğu gibi tekrar anayurda kara, deniz, hava veya tren yoluyla taşınabilmektedir. 

Modüler Tasarım

KESGK sistemleri görev profiline uygun olarak insanlı veya insansız kullanım için tekrar tekrar konfigüre edilebilir. KESGK sistemlerinin mimari tasarımı kendi kendilerine yetebilecek düzeyde akıllı sistemlerle donatılmasına müsaade etmektedir. Dizel jeneratörler, güneş panelleri, enerji depolama sistemleri, enerji kontrol modülleri, uydu haberleşme sistemleri, elektro optik gözetleme sistemleri, line on sight haberleşme sistemleri, keşif gözetleme radarları ve bunlarla entegre her türlü silah sistemleri, kendi korumasına yönelik sis havanları, roket durdurucu ağlar, karıştırma sistemleri ve hatta drone sistemleri yapıya kolaylıkla monte edilebilir. 

KESGK

Birden fazla KESGK sistemi kendi aralarında haberleştirilebilir ve bir merkezden toplu olarak uzaktan kontrol edilebilir. Böylelikle, fazla sayıda piyade veya güvenlik memuru görevlendirmeye gerek kalmaksızın çevresel ve görsel farkındalığı artırıcı (augmented visual awarness) elektro optikler ve keşif gözetleme radarları ile donatılmış KESGK sistemleri robotik askerler gibi kullanılabilir.

KESGK sistemleri stratejik ve ticari öneme sahip ve geniş alanlara yayılmış, petrol ve doğalgaz boru hatlarının, rafinerilerin, askeri ve ticari limanların, petrol dolum ve boşaltım tesislerinin, askeri ve sivil havalimanlarının, barajların, radar ve füze üstlerinin, geçici üs bölgelerinin, askeri kampların, yüksek ve alçak rakımlı her türlü sınır hatlarının kesintisiz bir şekilde korunmasında etkilidir. KESGK sistemleri silah ve askeri ekipman taşımaya müsait olmayan her türlü su üstü aracının da geçici ve gizli şekilde silahlandırılmasında kullanılabilir.

Kullanım Alanları

Bunun yanı sıra meskun mahal çatışmalarında sokak ve caddelerin kontrolünde, bina aralarının ve bölünmüş mahalle sınırlarının kontrol altına alınmasında etkili bir şekilde kullanılabilir. Alçak binaların arkasında veya sütre gerisinde saklanmış düşman unsurunun tespit ve bertaraf edilmesinde kullanılabildiği gibi bu yerlere sığınmış silahsız masum unsurların tespit edilmesinde yardımcı olur. 

KESGK sistemleri üzerlerine entegre edilmiş her türlü keşif, gözetleme ve tanımlama radarları ve elektroptikleri, ileri teknoloji iletişim sistemleri, yüksek balistik hassasiyete sahip silah sistemleri ile insan hatasını bertaraf ederek, güvenli bir mesafeden karar vericilere durumsal farkındalık sağlar ve karar esnekliği tanır.

KESGK

KESGK sistemleri yüksekliği ayarlanabilir hidrolik mast veya kaldırıcılar kullanılarak faydalı görev yükünü yerden yüksekte konumlandırarak çevresel farkındalığı artırır, istenmeyen ikincil zararları (collateral damage) bertaraf eder, dost düşman ayırımını kolaylaştırır, alan hâkimiyeti sağlar ve bir güç çarpanı oluşturur. Bu faydalı görev yükünü çatışmasızlık ortamında konteynırın içinde saklayarak sistemin zarar görmesini engeller ve istihbara karşı koyma görevini sağlar.

UNIDEF ve GES Mühendislik iş birliği ile UNIDEF AAT taret sistemi, GES xx Konteynırlarına entegre edilerek son kullanıcıların ihtiyacına sunulmuştur. Sistem, algılama birimi olarak ise Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Retinar PTR-X Çevre Gözetleme Radarı’nı kullanmaktadır.

Retinar PTR-X Çevre Gözetleme Radarı

PTR-X

Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Retinar PTR-X alan hâkimiyeti ile çevresel farkındalık sağlar. Geniş alanlardaki insan, hayvan, araç gibi hareketli hedefleri otomatik olarak tespit ve takip eder. PTR-X kesintisiz ve farklı hızlarda seçilebilir tarama özelliği ile kamera veya dürbün gibi diğer gözlemleme yöntemlerine göre daha az hata oranına sahiptir ve bölgedeki tüm hareketlilik her an kontrol altında tutulur. Bir mast üzerinde sabit kullanılabildiği gibi, üçayak ile de kullanılabilir veya araca entegre vaziyete de getirilebilir.

RETİNAR PTR-X KULLANIM ALANLARI

  • Sınır Güvenliği
  • Kritik Tesis Güvenliği
  • Havaalanları
  • Limanlar
  • Enerji tesisleri
  • Ulaştırma altyapısı
  • Birlik Koruması
  • Sınır güvenliğinin çok yönlü problemlerine karşı; radar ile kameranın tam entegrasyonu
  • Standart devriye araçlarına entegre olabilen hafif ve düşük profilli tasarım
PTR-X

Teknik Özellikler

  • Çalışma frekansı: Ka Bant
  • Tarama- takip ve analiz-tanımlama modları
  • Sistem mimarisi: Özelleştirilmiş darbe-dopler, darbe sıkıştırmalı
  • Tespit menzilleri:
    • Yürüyen insan: 6 km (RKA 1 m2)
    • Küçük araç: 12 km (RKA 10 m2)
    • Büyük araç: 16 km (RKA 30 m2)
    • Donanımsal sınır: 24 km
  • Menzil çözünürlüğü: 3 m
  • Açı çözünürlüğü: 2°
  • Çalışma sıcaklığı: -30º C / +55º C
  • Depolama sıcaklığı: -40º C / +60º C

Kaynak: savunmasanayist

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak