EN YENİLER
"5 ARALIK DÜNYA MÜHENDİSLER GÜNÜ" ŞEKLİNDE ÖZEL BİR GÜN YOKTUR!
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor

KTJ-3200 Tubojet Motoru için Seri Üretim Zamanı

KALE ArGe tarafından geliştirilen KTJ-3200 Turbojet Motoru’nda, seri üretim aşamasına geçildi. KTJ-3200 seri üretiminin, yıl sonuna kadar başlaması bekleniyor.

Milli imkanlarla KALE ArGe tarafından geliştirilen ve SOM, SOM-J ile ATMACA gibi milli füze platformlarına güç vermesi planlanan KTJ-3200 Turbojet Motoru, seri üretim aşamasına geçti. Edindiğim bilgiye göre; KALE ArGe tarafından geliştirilen KTJ-3200’ün, kabul testi faaliyetleri başarıyla tamamlandı. Halihazırda proje kapsamında seri üretim anlaşmasının imzalanmasına yönelik faaliyetler devam ediyor.

Seri üretim faaliyetlerine ilave olarak KTJ-3200’ün, SOM Seyir Füzesi’ne entegrasyonuna yönelik çalışmalar da bir yandan devam ediyor. SavunmaSanayiST olarak edindiğimiz bilgiye göre; KTJ-3200, kısa süre önce SOM Seyir Füzesi ile bir araya getirildi ve birtakım fiziki uygunluk testleri gerçekleştirildi. KTJ-3200 Turbojet Motoru’nun seri üretimine yönelik anlaşmanın bu yıl imzalanması durumunda, SOM Seyir Füzesi ile icra edilecek atışlı testler de bu yılın sonunda veyahut 2022 yılı içerisinde gerçekleştirilecek.

KTJ-3200 Turbojet Motoru, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan “Turbojet Motorların Geliştirilmesi Projesi” kapsamında geliştirildi. KALE ArGe tarafından 2013 yılında geliştirime faaliyetlerine başlanan KTJ-3200, halihazırda SOM, SOM-J ve ATMACA füzelerinde kullanılan ve Fransa’dan tedarik edilen TR-40 turbojet motorunun yerini alacak.

KTJ-3200
Kale ArGe KTJ-3200 Turbojet Motoru

Proje kapsamında elde edilen tecrübe, daha büyük veyahut küçük çaplı motorların geliştirilmesi için de kullanılabilecek. Edinilen bilgiye göre; geliştirilen motor, bazı modifikasyonlar ile hedef uçak gibi platformlara da entegre edilebilecek.

SOM Seyir Füzesi

TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen ve Roketsan tarafından seri üretimi gerçekleştirilen SOM, Türkiye’nin ilk milli havadan atılan seyir füzesi (ALCM)’dir. Azami 250+ kilometre menzili bulunan SOM Seyir Füzesi, düşük radar kesit alanı ve hassas vuruş yeteneğine sahiptir.

SOM-J Seyir Füzesi

Roketsan ana yükleniciliğinde geliştirilen SOM-J, SOM Füzesi’ne göre daha düşük silüete sahiptir. Stealth savaş uçaklarında bulunan dahili silah istasyonlarına uyumlu yapıda olan SOM-J, azami 275+ kilometre menzile sahiptir.

ATMACA Gemisavar Füzesi

Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, Türkiye’nin ilk milli gemisavar füzesidir. Azami 222+ kilometre menzili bulunan ATMACA Füzesi, aktif radar arayıcı başlığa sahiptir. ATMACA, sea-skimming gibi birçok gelişmiş özelliğe sahiptir.

Kaynak: savunmasanayist

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak