Türkiye’de kuraklık nedeniyle HES’lerde üretimin düşmesiyle yılın ilk yarısında elektrik üretiminde fosil yakıtların payı yüzde 61’e yükseldi.
Türkiye’de kuraklık nedeniyle HES’lerde üretimin düşmesiyle yılın ilk yarısında elektrik üretiminde fosil yakıtların payı yüzde 61’e yükseldi.
Düşünce kuruluşu Ember tarafından hazırlanan rapora göre, Avrupa Birliği (AB) yanında Avrupa’nın kilit komşularından Türkiye’de de güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi 2021 yılı ilk altı ayında arttı. Bununla birlikte, Türkiye’nin enerji dönüşümünün hala hidro üretimine bağlı olduğuna dikkat çekildi. Kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerdeki üretim düşüşü nedeniyle petrol, doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtların üretimdeki payı ilk yarıda %61’e yükseldi. 2020 yılının ilk yarısında bu oran yüzde 50 olarak gerçekleşmişti.
HES’LERDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ SON 7 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Hidroelektrik santrallerden üretim yılın ilk yarısında kuraklık nedeniyle 2014 yılından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Hidroelektrik santrallerinin toplam elektrik üretimindeki payı geçen yılki yüzde 34’ten yüzde 21’e geriledi.
Rapora göre hidroelektrik dışındaki diğer yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payı bir önceki yıla göre yüzde 1 artarak yüzde 18 oldu. Türkiye, rüzgar ve güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payını da ilk yarıda yüzde 12,9’a çıkardı. Bu ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 oranında bir artışı ifade ediyor.
Öte yandan hidroelektrik santrallerden üretimin düşmesi, rüzgar ve güneşten elektrik üretiminin artmasına rağmen yenilenebilirin payını düşürdü.
TÜRKİYE AB SIRALAMASINDA GERİLEDİ
2020 yılı ilk altı ayında Türkiye elektrik üretiminin yüzde 50,5’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmişti. Bu oranla Türkiye Avrupa’da elektrik üretiminde yenilenebilirin en fazla olduğu onuncu ülke konumdaydı. Bu yılın ilk yarısında ise Türkiye 18. Sıraya geriledi.
Kaynak: enerjigunlugu.net