Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, Tavşanlı Tunçbilek’te bulunan Ömerler Yeraltı Ocağında “Ulusal Maden Kazası Tatbikatı” yapıldı.
7 İlden 624 Personel Görev Aldı
Vali Ali Çelik’in koordinasyonunda yapılan gerçeğini aratmayan tatbikatta göçük altında kalan 10 maden işçisinin kurtarılması senaryosu uygulandı. Göçük altında kalan 10 madenciden 9’u sağ kurtarılırken, 1 madencinin cansız bedenine ulaşıldı.
Tatbikatta, 12 afet çalışma grubu ile Kütahya, Afyonkarahisar, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, İzmir ve Yalova’dan toplam 624 personel görev aldı.
Yatay Sondaj Yapıldı, İçeriye Oksijen Verildi
Tatbikat, saat 06.00’da şiddetli ses ve yoğun toz bulutunun görülmesinin ardından 112 Acil Çağrı Merkezine gelen ihbarla başladı. 140 madenciden 10’unun göçük altında tespit edilmesinin ardından mahsur kalan madencilerin durumlarının tespiti için AFAD personeli tarafından sismik ses dinleme cihazıyla ortam dinlemesi yapıldı, yatay sondaj yapılarak göçük arkasına kamera salındı ve madencilerin mahsur kaldığı bölüme oksijen verildi.
Kriz Masası Oluşturuldu
Saat 08.40’da, Vali Ali Çelik başkanlığında İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu toplanarak Kütahya Afet Müdahale Planı devreye alındı.
Toplantıya; Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Necati Gündüz, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Kırbaç, İl Emniyet Müdürü Hakan Sıralı, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Ali Artun ile ilgili kurum temsilcileri katıldı.
Vali Ali Çelik Ve Protokol Üyeleri Yeraltına İndi
Vali Ali Çelik, kurul toplantısının ardından beraberindeki heyetle birlikte 140 metre yerin altına inerek kurtarma ve sondaj çalışmalarını yerinde inceledi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Ekipleri Tebrik Etti
Vali Çelik, incelemenin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu cep telefonuyla görüntülü arayarak tatbikat hakkında bilgiler verdi, afet çalışma grupları ve maden işçileriyle görüştürdü.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tatbikatların kabiliyet ve farkındalık kazandırdığını belirterek Kütahya’da büyük ölçekli gerçekleştirilen tatbikata katkılarından dolayı Vali Ali Çelik’i ve tüm katılanları tebrik etti.
Bakan Soylu: Tatbikatlar Kabiliyet Kazandırıyor
Türkiye’de bu yıl 54 bin 302 tatbikatın yapılacağını kaydeden Bakan Soylu, “Bu tatbikatların bize kabiliyet kazandırdığını görüyoruz. Tatbikat kabiliyetinden fiili kabiliyete dönebilecek bir anlayış kazandırdığı için de çok önemsiyoruz” dedi.
Madenci Yakınlarıyla Görüşüldü
Vali Ali Çelik daha sonra madenci yakınları için oluşturulan bölgeye geçerek senaryo gereği alanda bulunan madenci yakınları ve psikososyal destek ekipleriyle görüştü.
Afet ve acil durumlarda psikososyal destek ekiplerinin önemine dikkat çeken Vali Çelik, sağlıklı iletişim kurularak hızlı ve doğru bilgilendirmenin altını çizdi.
“Madencilerimiz Öngörülen Zaman Diliminde Kurtarıldı”
Ulusal Maden Kazası Tatbikatı’nın başarıyla tamamlandığını kaydeden Vali Çelik şöyle konuştu: “Saat 06.00 itibarıyla 13 metrelik bir göçük ihbarıyla gerçek zamanlı tatbikatımız başladı. Tatbikatın gerçekçi olması açısından göçük ve kurtarma çalışmaları anlık olarak canlandırıldı. 12 afet çalışma grubunun tespit edilmesiyle kriz merkezi oluşturuldu. Senaryo gereği 8 saate yakın bir zaman diliminde göçük altında kalan madencilerin tahliyesi sağlanmalıydı. Yaklaşık 35 metrelik bir yatay sondajla göçükte kalan işçilere ulaşılarak durumları tespit edildi. Göçüğe müdahale ve toprakğın tahliyesi de eş zamanlı başlatıldı. Öngörülen zaman diliminde madencilerimiz kurtarıldı. Tüm kurumlarımız buradaydı. Tatbikatla hem koordinasyonu hem müdahale zamanını görmüş olduk ve eş zamanlı olarak bunları ölçümledik. Tatbikatlar bize neyi doğru yaptığımızı, nerede hata yaptığımızı, neyi geliştirmemiz gerektiğini öğreten temel olgular. Bu nedenle çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Özellikle İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun iradesinin de bu yönde olması, kâğıt üzerinde yazılı her türlü senaryonun davranışa dönüşmesi için tatbik edilmesi önemli. Temennimiz; hiçbir zaman afetle, kazayla karşılaşmamak. Önemli olan bütün tedbirleri alarak kaza olmasını engellemek. Olduktan sonra da ne yapacağını, nasıl yapacağını bilen bir ekiple, koordinasyonla bu işi yapmanın temel unsuru da tatbikatlar. Emeği geçen herkese devletimiz adına şükranlarımı sunuyorum.”
“Tatbikatların koordinasyon ve iş birliğini büyüttüğünü söyleyen Vali Çelik ekiplere teşekkür ederek, “İlk andan itibaren ne yapacağımızı bilmeliyiz. Güç birliğinden başka seçeneğimiz yok” dedi.
YERALTI HABER