EN YENİLER
"5 ARALIK DÜNYA MÜHENDİSLER GÜNÜ" ŞEKLİNDE ÖZEL BİR GÜN YOKTUR!
GÖKBEY envantere giriyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan GÖKBEY'in teslim törenine katıldı
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı

Lise Tercihi Yapacak Gençlere ve Velilere Tavsiye

6 Haziran 2021 Pazar günü ülke genelinde Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav (LGS) yapıldı ve sonuçları da açıklandı. Tercihleri sonuca okula yerleşen öğrencilerin okullara kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılıyor.
Açık liseler ile mülakat ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullar ise Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunda yer alan bilgilere göre yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamaya göre;

İlk yerleştirmede öğrencilerin yüzde 93’ü tercihleri arasında bulunan okullardan birine yerleşti. Herhangi bir okula yerleşemeyen veya yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler için süreç devam edecek. 

 26-30 Temmuz arası, yerleştirmeye esas 1. nakil tercih dönemi olacak. Yerleştirmeye esas 1. nakil sonuçları 2 Ağustos’ta açıklanacak.

Yerleştirmeye esas 2. nakil tercih başvuruları, 2-6 Ağustos’ta yapılabilecek; sonuçlar 9 Ağustos’ta açıklanacak.

Böylece merkezî yürütülen ana yerleştirme süreci, 9 Ağustos 2021’de tamamlanmış olacak.

Hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları alınacak ve 20 Ağustos 2021’de yerleştirme süreci tamamlanacak.

Bu yıl merkezî sınava 1 milyon 38 bin 492 öğrenci katıldı ve sınav sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 34,5’ine denk gelen 358 bin 187’si Fen Liseleri, bazı Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleriyle Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri gibi sınavlı okul tercihinde bulundu.

Sonuçlara göre, sınavla yerleşen öğrencilerin yüzde 30’unun puanının 400-500, yüzde 50’sinin puanının ise 300-399 aralığında olduğu görüldü.

 Veriler, sınavla yerleşen öğrencilerin çoğunlukla 300-500 aralığında puan aldıklarını ortaya koydu.

Peki, puanı bu okullara girmeye yetmeyen veya hiç sınava girmeyen öğrenciler ne olacak? Onlar da puanlarına göre tercih yapacaklar. Sistem okulun kontenjanına ve öğrencinin puanına göre yerleştirme yapacak. Öğrenciler Ağustos ayı boyunca her hafta tercih yapacak. Sistem yerleştirme işlemini Cuma günü gerçekleştirecek. Eylül ayından itibaren de aylık olarak tercihler değerlendirilecek.

Peki, tercih ettiği hiçbir okula yerleşemeyenler ne olacak?

İlçe Milli Eğitim müdürlüklerinde kurulacak komisyonlar tarafından boş kontenjanı bulunan okullara yerleştirilecekler.

Buraya kadar herkesin bildiği veya okullar tarafından öğrenci velilerine yapılan bilgilendirmelerdi.

Liseye gelen öğrencilerimizin arasında %1-2 oranında okuma yazma bilmeyenler var. Yine iddia ediyorum. Öğrencilerin %60’tan fazlası bölme işlemi, %40’ı çarpma işlemi, %20-25’i çıkarma işlemi, %10’u toplama işlemi yapamıyor. Öğrencilerin %80 i çarpım tablosunu bilmiyor. En basit işlemde bile akıllı telefonun hesap makinesine başvuruyor. Ama veli her yiğidin gönlünde bir aslan yatar misali benim çocuğum okuyacak doktor olacak, mühendis olacak, avukat, hâkim, savcı, kaymakam olacak masa başında oturacak diyor. Masa başında iş kapabilmek içinde KPSS gibi bir engeli aşmak gerekiyor.

Dayımın oğlu iktisat mezunu, devlette müdür olmayı hayal ediyordu, yıllarca KPSS’ye hazırlandı ama istediği puanı alamadı şimdi Ankara Ostim’de vasıfsız eleman olarak asgari ücretle çalışıyor, kendinden daha az tahsilli kişilerden emir alıyor.

Teyzemin torunu kamu yönetimi mezunu, kaymakam veya dışişlerinde diplomat olmak istiyordu 4 yıldır işsiz.

Geçen gün Facebook’ta gördüm. Üniversite sınavında %10’luk dilime girmiş. Türkçe öğretmenliği okumuş ama KPSS’den yeterli puanı alamadığı için ataması olmamış. Şimdi bir tavuk çiftliğinde asgari ücretle çalışıyorum ve ilkokul mezunundan emir alıyorum diyor.

EMO Kayseri temsilciliğinde iş arayan mühendislere ait bir klasör CV var. İş bulma şansına sahip genç mühendislerde asgari ücretle çalışıyor.

Şimdi asıl bizim demek veya tavsiye etmek istediğimiz yere geldik

Eskiden şöyle bir söz vardı.

“Oğlum zanaatkâr olsun, cebi para dolsun”

Yine “Zanaat altın bileziktir” atasözümüz var.

Peki, çocuğumuz zanaatı nerede öğrenecek? Koluna altın bileziği nasıl takacak?

Gayet kolay.

Eski adıyla Çıraklık Eğitim Merkezi (ÇEM) yeni adıyla Mesleki Eğitim Merkezine (MEM) kayıt yaptıracaksınız. Çocuğunuzun ilgi, istek ve kabiliyetine göre bir branşa yazdıracaksınız. Çocuğunuz 4 yıl boyunca hem bir ustanın yanında işin pratiğini yaparak yaşayarak öğrenecek hem de okulda işin tekniğini ve teorisini öğrenecek. Okul bittiğinde lise diploması ve ustalık belgesi alacak. İsterse uygun bir yerde çalışacak isterse kendi işini kuracak.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde 27 alanda 131 dalda mesleki eğitim bulunmaktadır. Sizin çocuğunuz içinde uygun bir meslek muhakkak vardır.

Ben 2000 yılında Türkmenistan’a görevli olarak gittiğimde devletimiz bana 1000 (bin) dolar veriyordu. Oradaki 5 yıldızlı otelin Türk aşçısı 5000 (beşbin) dolar alıyordu.

Dünyadaki en iyi kaynakçılar sıralamasında Türk kaynakçılar ikinci sırada gelirler. İyi bir kaynakçının yurt dışındaki fiyatı 4000 – 6000 dolar arasıdır.

Erkek berberleri saç tıraşını 30 TL’ye yapıyor. Birde saçınızı yıkatırsanız 50 TL’yi bayılıyorsunuz. Kadın kuaförlerinin fiyatı maazallah el yakıyor.

Ufacık bir yaş pasta almak isteseniz 50 – 60 TL’den aşağı değil. Telefonla sipariş alıp evinde yaş günü vb. kutlamalar için yaş pasta yapan insanlar var. Öyle ki önceden aramazsanız sıra bulamıyorsunuz.

Ben çıraklıkta çalışırken elektrik tesisatçılığı üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri haftalıkla çalışmıyorlardı. Daire başı iş alıyorlardı. Kazançları asgari ücretin üzerinde oluyordu. Bunlar 15 – 16 yaşında çocuklardı. Şimdi hepsi iş sahibi dükkân sahibi oldu. Bu gruba bobinaj ve elektrikli ev aletlerini de ilave edebiliriz.

Sadece elektrik bölümünde durum böyle. Diğer bölümlerin veya meslekleri bundan aşağı kalır durumları yok.

En basit örnek, lastik tamirciliği, bugün Kayseri’de trafiğe çıkan otomobil, otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet sayısı 400.000 (dörtyüzbin). Her araç senede yazlık ve kışlık olmak üzere iki kere lastik değiştiriyor. En ucuz lastik değişimi 50 TL. varın siz hesaplayın. 

Sevgili öğrenciler! kıymetli gençler! kız, erkek! Geleceğinizi en az 2 kere düşünün. Şimdi annenizin babanızın yanında ekmek elden su gölden misali yaşıyorsunuz. Yarın büyükler arasına katılacaksınız evlenecek ev bark sahibi olacaksınız. Geçiminizi kendiniz sağlamak zorunda kalacaksınız.

2020 yılı Nisan ayında bir mühendis kardeşimiz işsizlikten bunalıma girdi. Kayseri’nin Derevenk vadisi viyadüğünden atlayarak intihar etti. Yine haberlerde okuyor veya duyuyorsunuz. Çocuğunun istediği (…) alamayan baba intihar etti. Bu gibi haberlerin konusu olmak istemiyorsanız aklınızı başınıza alın. Ayağınızı yere basın. Geleceğinizi planlayın. Hiçbiriniz Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaşta değilsiniz. Ama Fatih’in İstanbul’u fethetme planları yaptığı yaştasınız. Geleceğimizin teminatı değerli gençler! Unutmayın “Başarının bedelini bir dönem için ödemeyenler başaramamanın bedelini bir ömür boyu öderler”

Sayın anneler, babalar, veliler!

Biliyorum, hepimiz çocuğumuzun elit bir mesleği olsun isteriz. Masa başı olsun. Temiz olsun. Fazla yorulmasın. Maaşı dolgun olsun. Ben çektim o çekmesin deriz. İnanın bugün iyi bir güzellik ve saç bakım uzmanının, iyi bir aşçının, kıyafet, takı ve grafik tasarımcısının, mobilyacının, tornacının, elektrikçinin, motorcunun, kaynakçının vb. meslek erbabının geliri doktordan mühendisten az değildir.

Bütün genç kardeşlerime aydınlık mutlu gelecek diliyorum. Onların geleceğinin aydınlık ve mutlu olması Türkiye’nin aydınlık ve mutlu olması demektir.

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak