EN YENİLER
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor
Türkiye'nin Güneş Paneli Üretimindeki Sıradaki Hedefi İkincilik

Milaslı çiftçiler ‘kara gün dostunu’ geri istiyor

Milas Ziraat Odası Başkanı: “Milas TMO aktif olarak piyasaya girmeli, sökülen mısır kurutma tesisi tekrar yerine kurulmalı, dane mısır alımlarına aktif olarak girmeli, çiftçilerimizin kara gün dostu olduğunu göstermelidir.”

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Milas TMO’nun tesisli ekip ve müdahale kurumu olarak üreticilerimizin hizmetine devam etmesini istiyoruz. Çiftçilerimiz her ne olursa üretmeye devam etmek istiyor.” dedi.

Milas Toprak Mahsulleri Ofisi, özelleştirme kapsamına alınarak kiraya verilmişti. 1938 yılında kurulan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, tarımı geliştirmek, çiftçiyi desteklemek ve çiftçiyi korumak için ülke genelinde başta hububat olmak üzere tarımsal ürün alımı yapıyor. TMO, Muğla’nın Milas ilçesinde 1990’dan beri faaliyetini sürdürüyor.

2005’te özelleştirilmek istenen Milas TMO, Milas Ziraat Odası’nın girişimleriyle özelleştirme kapsamı dışına çıkarılmıştı. Ofis, 2019 yılında tekrar özelleştirme kapsamına alınmış, yine çiftçilerin girişimleriyle durdurulmuştu. Bu yıl ise sektör dışından özel bir teşebbüse kiraya verildi.

‘ÇİFTÇİ TMO’DAN SOĞUTULDU’

TMO tarafından yapılan açıklamada Milas TMO’nun ‘atıl durumda’ olduğu ileri sürüldü. Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ‘atıl’ açıklamasına şu sözlerle itiraz etti: “Bu sorun Milas TMO’nun aktif olarak piyasaya çiftçi lehine müdahale etmeme veya geç müdahale ederek çiftçilerimizi tüccar esnafına terk etmesinden, ürün alımlarında çiftçilerimizi yıldırıcı yönetim anlayışından kaynaklanmıştır. Ne yazık ki 5 yıldan bu yana bu yanlış alım politikaları, alımlarda sürekli sorun çıkarılması ve mısır kurutma tesisinin sökülerek başka bir yere götürülmesi sonucu çiftçimizin gözünde TMO, artık bir kara gün dostu gibi görülmemeye başlamış, çiftçi TMO’dan bilinçli şekilde soğutulmuştur.”

‘CUMHURBAŞKANI’NDAN

İPTALİNİ İSTEDİK’

Atıcı, stratejik ürünlerden olan arpanın, buğdayın, mısırın müdahale kurumu olarak TMO tarafından satın alınmamasının, sadece üreticiyi değil, bu sektördeki sanayi kuruluşlarını ve tüketiciyi de sıkıntıya sokacağını belirterek şöyle devam etti: “Çünkü ürün yokluğu yaşandığı durumlarda, ihtiyaç durumlarında TMO’nun stoklarını açması ve piyasaya ürün sunması, talebin karşılanması için çok önemlidir. Bu sebeplerle çiftçilerimizin de talepleri doğrultusunda konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı’na, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ve TMO Genel Müdürlüğü’ne çiftçilerimiz adına başvuru yaparak, Milas TMO’nun özelleştirilmesi, kiralanması kararlarının iptal edilmesini istedik.”

‘ASIL SAHİBİ ÇİFTÇİ’

1990’lı yıllarda çiftçinin kara gün dostu olarak kurulan tesisin asıl sahibinin Milaslı çiftçiler olduğunu ifade eden İsmail Atıcı, çiftçilerin talebini şöyle açıkladı: “Milas TMO aktif olarak piyasaya girmeli, sökülen mısır kurutma tesisi tekrar yerine kurulmalı, dane mısır alımlarına aktif olarak girmeli, çiftçilerimizin kara gün dostu olduğunu göstermelidir. TMO’nun yapamadığını özel bir firmanın yapmasını beklemek, çiftçilerimize darbedir. TMO Genel Müdürlüğümüz, Milas TMO’yu özelleştirme kapsamından çıkarmalı, üreticilerimiz tarafından üretilen arpa, buğday ve dane mısır gibi ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığımızın açıklayacağı taban fiyatlar üzerinden satın almalı, çiftçilerimizi piyasaya ezdirmemelidir. Eğer kiralama ve özelleştirmede ısrar edilirse, Milaslı çiftçiler kara gün dostunu kaybetmiş, tüccarın insafına bırakılmış olacaktır.”

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak