ABD Donanması ve Boeing tarafından geliştirilen MQ-25A Stingray İHA’dan, ilk kez bir savaş uçağına havada yakıt ikmali gerçekleştirildi
Boeing tarafından ABD Donanması için geliştirilen MQ-25A Stingray T-1 prototipi; hava yakıt ikmal deposundan (ARS), F/A-18 Hornet savaş uçağına başarıyla yakıt aktarımı gerçekleştirdi. Böylelikle Tanker İHA (İnsansız Hava Aracı) konsepti, önemli bir kazanım sağlamış oldu.
MQ-25A’nın İkmal deposu ile 2019’daki 2.5 saatlik ilk test uçuşunun başarıyla gerçekleştirilmesinin ardından icra edilen bu testte, yakıt ikmali için kullanılan hortumun ve drogue’un uzatılması ve geri çekilmesi test edildi. İlaveten bu uçuştan önce, 25 sortilik T1 uçuşu ve dijital modeller kullanılarak kapsamlı havadan yakıt ikmali simülasyonları da gerçekleştirildi.
MQ-25 T1’in, bu yıl içinde bir ABD Donanması gemisinde güverte denemeleri için uçuş testlerine başlayacak.
Yetkililerden yapılan açıklamada; bu uçuşun, uçak gemilerine entegrasyon için çok önemli olduğunu ifade edildi. Böylelikle savaş gemilerin menzilleri büyük ölçüde arttırılacaktır.
MQ-25 Stingray İHA
Boeing F/A-18 Super Hornet, Boeing EA-18G Growler ve Lockheed Martin F-35C gibi savaş uçaklarının muharebe menzilini genişletecek olan MQ-25; Taşıyıcı Tabanlı Hava Yakıt İkmal Sistemi (CBARS) programı kapsamında, yakıt ikmal kabiliyeti sağlamak için geliştirilmiştir.
2018 yılında Boeing, General Atomics ve Lockheed Martin’i geride bırakarak ilk dört Stingray’i inşa etmek için 805 milyon dolarlık bir sözleşme kazanmıştır. Nisan 2020’de ise ABD Donanması’ndan üç adet ek MQ-25 İHA üretimi için 84.7 milyon dolarlık bir sözleşme değişikliği alarak, toplam sipariş adedini yediye çıkardı.
Kaynak: savunmasanayist