EN YENİLER
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor
Türkiye'nin Güneş Paneli Üretimindeki Sıradaki Hedefi İkincilik

NASA aracı, Mars’ta daha önce hiç tespit edilmemiş depremlerin “gürültü yaptığını” ortaya çıkardı

Bulgular, Kızıl Gezegen’in önceden düşünüldüğü gibi sessiz ve ölü bir ortam olmadığına işaret ediyor

Avustralyalı bilim insanları Mars’ın düşünüldüğünden daha “gürültülü” olduğunu ortaya çıkardı.

Mars yüzeyinin altında daha önce tespit edilmemiş depremler keşfeden araştırmacılar, bunların nedenini de aydınlattı.

Hakemli bilimsel dergi Nature Communications’ta yayımlanan araştırma makalesinde şimdiye kadar bulunan en iyi açıklamanın volkanik aktivite olduğu belirtildi.

Araştırma ekibi, Kızıl Gezegen’in Cerberus Fossae adı verilen ve tektonik açıdan aktif olduğu düşünülen bir bölgesine odaklandı.

NASA’nın InSight adlı Mars aracından gelen verileri inceleyen ekip, 20 milyon yıl önce oluşmuş bölgenin altında daha önce görülmemiş 47 deprem tespit etti.

Araştırmacılar bu depremleri Mars mantosundaki erimiş kayaların hareketinin tetiklediğini düşünüyor. Bulgular, Kızıl Gezegen’in önceden düşünüldüğü gibi sessiz ve ölü bir ortam olmadığına işaret ediyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden jeofizikçi Hrvoje Tkalčić, “Mars mantosunun hala aktif olduğunu bilmek, gezegenin nasıl evrimleştiğini anlamamız için çok önemli” diye konuştu:

Bu sayede Güneş Sistemi ve Mars’ın çekirdeğinin, mantosunun durumu ve manyetik alanının evrimi hakkındaki temel soruları yanıtlayabiliriz.

Araştırmada InSight’a bağlı bir sismometreden gelen veriler toplandı. Ekip, depremlerin tespiti için yapay zeka destekli algoritmalardan da yararlandı.

Önceki araştırmalarda NASA’nın tespit ettiği depremlerin yalnızca gezegenin daha sessiz olduğu gece saatlerinde meydana geldiği ifade edilmişti. Ancak yeni araştırmada depremlerin günün tüm zamanlarında tekrar tekrar meydana geldiği görüldü.

Tkalčić, “Bu nedenle, Cerberus Fossae bölgesinin altında yeni tespit edilen 47 mars depreminin tetikleyicisinin Mars mantosundaki erimiş kaya hareketi olduğunu varsayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Tkalčić’e göre, yeni keşfedilen depremler, Kızıl Gezegen’in manyetik alana artık neden sahip olmadığının anlaşılmasını da sağlayabilir.

“Mars depremleri gezegenin içinde konveksiyon akımları olup olmadığını anlamamızı sağlıyor” diyen bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu akımlar varsa, ki bulgularımız bunu gösteriyor, o zaman manyetik alanı yok eden başka bir mekanizma olmalı.

Gezegenlerin sıcak çekirdeği ve nispeten soğuk dış katman arasındaki sıcaklık farkı, iç katmanlarda konveksiyon akımlarını harekete geçiriyor. Buradaki yüklü parçacıkların hareketi de gezegenin manyetik alanını yaratıyor.

Daünya’nın manyetik alanı sayesinde Güneş’ten gelen zararlı, radyoaktif ışınlar yüzeye ulaşamıyor. Bu da canlıların varlığını büyük ölçüde bu mekanizmaya borçlu olduğu anlamına geliyor.

Manyetik alan Güneş rüzgarlarının zaman içinde Dünya’nın atmosferini yok etmesini de engelliyor. Bilim insanları Mars’ta eskiden kalın, su açısından zengin bir atmosfer olduğunu ama güçlü bir manyetik alanın yokluğunda bu atmosferin yavaş yavaş yok olduğunu öne sürüyor.

Tkalčić’, “Dünya’nın manyetik alanı ve bizi kozmik radyasyondan koruma yeteneği sayesinde yaşam mümkün oldu. Manyetik alan olmadan bildiğimiz yaşam mümkün olmazdı” diye açıkladı:

Bu nedenle, Mars’ın manyetik alanını, nasıl evrimleştiğini ve gezegenin tarihinin hangi aşamasında durduğunu anlamak gelecekteki görevler için önemlidir ve bilim insanları bir gün Mars’ta insan yerleşimi kurmayı umuyorsa bu çok kritik.

INDEPENDENT

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak