EN YENİLER
"5 ARALIK DÜNYA MÜHENDİSLER GÜNÜ" ŞEKLİNDE ÖZEL BİR GÜN YOKTUR!
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor

Reyhanlı Barajı’nın kilit noktasında önemli gelişme

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı projesinin tamamlanmasıyla yıllık 239 hm3 suyun Reyhanlı Barajı rezervuarına aktarılması ve depolanması sağlanacaktır. Böylece burada depolanan su ile Hatay’da; Reyhanlı, Kırıkhan ve Kumlu ilçelerindeki 584 bin 640 dekar alanın sulanması hedeflenmektedir.

Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı Projesi kapsamında: 1 adet regülatör, 30 bin 728 metre uzunluğunda ana iletim kanalı, toplamda 3.402 metre tünel (T1 Tüneli: 1373 m, T2 Tüneli: 2029 m), 5 adet galeri yapısı,  40 adet çeşitli sanat yapıları bulunmaktadır.

Kilit Noktalar Arasında Yer Alan T1 Tünelinde Işık Görüldü

Proje kapsamında inşa edilen 1373 metre uzunluğundaki T1 Tünelinde kazı destekleme çalışmaları tamamlanarak ışık görüldü. Tamamlandığında 2029 m uzunluğunda olacak olan T2 Tünelinde ise çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Milli Ekonomiye 1.2 Milyar TL Katkı

Projenin tüm aşamaları ile tamamlanması neticesinde yıllık 239 hm3 suyun Reyhanlı Barajı rezervuarına aktarılması ve burada depolanması sağlanacak. Böylece; Reyhanlı, Kırıkhan ve Kumlu ilçelerindeki 584 bin 640 dekar alanın sulanması ile birlikte 2022 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 1,2 Milyar TL katkı sağlanacaktır.

YERALTI HABER

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak