Risc Enerji, Bolu’nun Seben ilçesinde 4,5 milyon liralık yatırımla kuracağı tesiste atıktan türetilmiş yakıt ürecek. Tesiste yılda 36.000 ton Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) üretilmesi hedefleniyor.
Risc Enerji Madencilik Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından, Seben İlçesinde Atık Geri Kazanım Tesis projesi planları yapılmaya başlandı. Proje için 4,5 milyon liralık yatırım gerçekleştirilmeyi hedefleyen firma, yapılan tesiste, çamur kurutma ve Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) olmak üzere 2 ana faaliyet yürütülecek.
Tesise, Bolu ve çevre illerden günde 100 ton atık kabul edilecek. ATY tesisinde kullanılacak çamur kurutma ünitesinde ise günlük yaklaşık 100 ton kurutulmuş çamur elde edilecek. Bunlar çimento fabrikaları, kireç fabrikaları, tuğla-kiremit fabrikaları beton, kilit parke ve enerji üretim gibi birçok tesise gönderilebilecek.
Bununla birlikte tesiste geri dönüşümü uygun olmayan, bertaraf edilmesi gereken, kalorifik değeri düşük veya yüksek farklı türde parçalanabilir atıklara; fiziksel işlemler uygulanacak, sonrasında ise kurutma işlemi uygulanarak ek yakıt tüketen tesisler (çimento fabrikaları, kireç fabrikaları vb.) için Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) üretilecek.
ATY, Atıktan Türetilmiş Yakıt nedir?
ATY, plastikler ve biyolojik olarak parçalanabilen malzemeler dahil olmak üzere hem ticari hem de evsel atıklardan üretilen bir yakıt kaynağıdır. Bu yakıt daha sonra elektrik santrallerinde fosil yakıtlara bir alternatif olarak kullanılıyor ve tüm atıkların mümkün olan en verimli şekilde kullanılmasını sağlıyor.