EN YENİLER
"5 ARALIK DÜNYA MÜHENDİSLER GÜNÜ" ŞEKLİNDE ÖZEL BİR GÜN YOKTUR!
GÖKBEY envantere giriyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan GÖKBEY'in teslim törenine katıldı
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı

Samsun’da ZİHA ile çeltik ekimi yapılıyor

Samsun’un Bafra ilçesinde Zirai İnsansız Hava Aracı (ZİHA) ile tarım alanlarını ilaçlama çalışmalarının ardından çeltik ekimine de başlandı.

Vali Zülkif Dağlı, yaptığı yazılı açıklamada, Yeşilırmak ve Kızılırmak havzalarında yer alan, Türkiye’nin en önemli ovalarından üçüne sahip Samsun’da tarımın yeni teknolojiye uygun yapılmasının önem taşıdığını belirtti.

ZİHA’larla tarımda bir devrim yaşandığını, bu devrimle tarım tarihinin yeniden yazılacağını anlatan Dağlı, şöyle devam etti:

“Geleneksel yöntemlerin aksine ürünü daha fazla koruyan, daha etkili uygulamaya olanak veren ve daha sağlıklı büyüme süreci sağlayan ZİHA, insan faktörüne bağlı hataların ve verim kaybının tamamen önüne geçerek riski en aza indirecektir. Haznesine tek seferde aldığı yaklaşık 30 kilogram tohumla 1,5 dönümlük arazide homojen ekim yapabilen dron, haznesindeki tohum bittiğinde ikmal için kenara gelme, sonra kaldığı yerden ekime devam edebilme özelliğine de sahip. Bu sayede belirlenen koordinatların içinde tohum düşmemiş hiçbir nokta bırakmıyor.”

Çeltikte tava ekiminde işçiliğin zor olduğunu, suyla kaplı arazide traktörle ekimde zahmet çekildiğini vurgulayan Dağlı, “ZİHA teknolojisi, mazot kullanmayacağı için girdi maliyetlerini düşürmesinin yanı sıra tohum sarfiyatı, zaman ve iş gücü bağlamında da çiftçilerimize ve ülke ekonomimize büyük tasarruf imkanı sağlayacaktır. Ürüne verim, toprağa sağlık, tarıma değer ve çiftçiye güç vereceğine inandığım bu teknolojinin gelecek yıldan itibaren çok daha fazla çiftçimiz tarafından kullanılması ve yaygınlaşması için gayret göstereceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Dağlı, ülkenin dört bir yanında olduğu gibi Samsun’da da toplumun teknolojiye ilgisini artırmayı önemsediklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

“30 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde Samsun’da düzenlenecek TEKNOFEST 2022’nin önemli bir fırsat ve büyük bir birikim olacağına, geleceğimizin teminatı gençlerimizin ortaya koydukları projelerle tarımdan savunmaya, ulaşımdan sanayiye kadar pek çok alanda insanımızın hayatını kolaylaştıracak, ülke ekonomimize katma değer sağlayacak, geleceğe yön verecek başarılara imza atacağına inanıyorum.”​​​​​​​

AA

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak