EN YENİLER
"5 ARALIK DÜNYA MÜHENDİSLER GÜNÜ" ŞEKLİNDE ÖZEL BİR GÜN YOKTUR!
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor

Savunmanın liderleri ODTÜ’lülerle buluştu

Milli savunma sanayisi alanında öncü firmalar, ODTÜ Savunma Sanayii Topluluğunun düzenlediği etkinlikte buluştu. Firmalar, bağımsızlık yolunda önemli adımlar atıldığını belirtti.

Milli savunma sanayisi alanında öncü firmalar ODTÜ Savunma Sanayii Topluluğu’nun düzenlediği “Savunma Sanayii Zirvesi”nde buluştu. ODTÜ Savunma Sanayii Topluluğu dün Kongre ve Kültür Merkezi A Salonu’nda I. ODTÜ Savunma Sanayii Zirvesi’nde öncü firmaları buluşturdu. Etkinliğe ASELSAN, Makine Kimya Enstitüsü (MKE), METEKSAN, MİLDATA, NERO Endüstri temsilcileri konuşmacı olarak katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda konuşan Makine ve Kimya Endüstrisi ARGE Mühimmat Müdürü Dr Selim Gemici, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin her koşulda ihtiyacını sağlamaya çalışıyoruz. MKE olarak özellikle ambargoların uygulandığı zamanda dışa bağlılığı yenmeye çalışıyoruz. Özellikle hafif silahlardan ülkemizde başarılı çalışmalar yapılmakta. Biz de ağır silahlarda ürün çeşitliliği sağlamaya çalışıyoruz. İhracatın artırılmasına yönelik çalışmalarımız var.” ifadelerini kullandı.

“MKE olarak sistem entegrasyonunu gerçekleştiriyoruz.” diyen Gemici, şöyle sürdürdü: “Bunu yaparken belirli bir planlamamız var ve bu konuda işbirliklerine gidiyoruz. MKE olarak özellikle 10 fabrika ve bir destek işletmesiyle organizasyonumuzu sürdürüyoruz. Ülkemizin önemli kuruluşlarından birisiyiz. Zırhlı araçlara da entegre edilebilen silah sistemlerimiz var. Sadece silah sistemleri ve mühimmatlar değil bunların hammaddelerini de üretiyoruz. Ancak yakın zamanda bazı ambargolar uygulanınca ülkemiz için yeni üretim kabiliyetleri kazandırdık. Biz bu üretimlerimizi tek başımıza gerçekleştirmiyoruz. Özel savunma kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde üretimlerimizi yapıyoruz. Yaklaşık 107 ARGE projemiz var ve bunlar giderek artıyor. Akıllı silah sistemleri, akıllı mühimmatlar kapsamında ARGE projelerimiz başlatıldı.”

‘ASIL HEDEFTEN SAPMADIK’

NERO Endüstri Proje Departman Müdürü Zekeriya Gürcan da 32 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, “NERO Endüstri, 2009 yılında bir hedef için kuruldu. Bu hedef insanları korumak, askeri korumaktı. Asıl hedeften hiçbir zaman sapmadık. 2009 yılında ilk projemizi imzaladık. 2011’de ARGE yatırımlarına başladık. 2012’de TÜBİTAK ile ortak çalışmaya başladık. Biz çok genç ve dinamik bir ekibiz. Şu anda NERO Türkiye’de ARGE harcamaları sırasında 23’üncü olmuş, Türkiye’de en çok patent sayısında 31’inci olmuştur.” diye konuştu.

‘ASYA ÜLKESİNDE OFİS AÇACAĞIZ’

METEKSAN Uluslararası Satış Sorumlusu Ödül Öden de şu bilgileri paylaştı: “METEKSAN savunma 2006’da kurulmuş bir firma. Kısa zamanda çok büyük atılımlar yapıldı. Tedarikçi ağımız çok geniş. Üç tane uluslararası ofisimiz var, merkezimiz Ankara’da. Yakın gelecekte bir Asya ülkesinde ofis açacağız ve uluslararası ofis sayımız dörde yükselecek. Biz roket üretmiyoruz ama roketin kritik alt bileşenlerini üretiyoruz. İHA üreten firmalara çok önemli alt sistemler üretiyoruz. Helikopter alt sistemiyle birlikte 5 mm’lik kabloyu yaklaşık 1 kilometreden bildiren sistemimiz var.

‘TERÖRİSTLER PATLAYICIYI İNFİLAK ETTİREMEYECEK’

“Günümüzde drone tehditleri çok yoğun. Küçük dronelarla terörist saldırılar olabiliyor. Bu İHA’ları etkisiz hale getirmeye yönelik drone savunma sistemimiz var. El yapımı patlayıcılarla askerlerimiz şehit oluyor. MERT ve MERTER ile artık bunu yapamayacaklar. Askerimiz bu ürünlerle bölgeye gidecek ve teröristler bu patlayıcıları infilak ettiremeyecekler. ULAQ, Türkiye’nin ilk silahlı insansız deniz aracı. Çok kısa bir zamanda bu ürünü Ares Tersanesi ile ortaya çıkardık ve bu global alanda çok büyük bir etki yarattı. Şu anda bu ürünümüz başta ülkemizin olmak üzere hizmetinde. ULAQ, insan hayatı riskini ortadan kaldırıyor. ULAQ, karadan kontrol ediliyor ve 400 kilometre menzili var.”

‘AMBARGOLARA RAĞMEN BAĞIMSIZ KALABİLMEK’

Zirvede sunumunu gerçekleştiren MİLDATA Genel Müdürü Mahmut Bölükbaş da, “Savunma sanayimizin temelleri Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Türkiye’ye uygulanan ambargo ile atıldı.” dedi. Ambargolara ve yaptırımlara rağmen bağımsız kalabilmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Bölükbaş, şöyle devam etti: “Şanslıyız ki gerçekten Türk savunma sanayisinin ürettiği teçhizatların TSK tarafından kullanıldığı bir dönemdeyiz. Askerler cephede kullanıyor ve gelip teşekkür ediyorlar. Bize bunun yerlisini yapın diyerek sektöre güvenip canlarını emanet ediyorlar.”

‘TÜRK GENÇLİĞİ OLARAK ORDUMUZUN ARKASINDAYIZ’

Taha Küçükuygun

Zirvede ODTÜ Savunma Sanayii Topluluğu Yöneticisi Taha Küçükuygun, şunları söyledi: “Yıllar önce, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının milli bir savunma sanayi olmadan verdiği mücadeleyi hatırlıyoruz. Milletimiz zorlu dönemlerde eline süngüyü alıp mücadeleye omuz vermişti. 15’liler okullarını bırakıp vatan uğruna şehit olmuştu. Şimdi o 15’lilerin torunları vatanımızı ve milletimizi koruyacak savunma sanayi atılımlarını gerçekleştirme sözüyle bu salonda toplantı gerçekleştiriyoruz. Binlerce yıllık ordu geleneğine sahip bir milletin evlatları olarak ülkemizin önüne çıkan güvenlik tehditlerine görev yaptığımız her alanda göğüs geriyoruz. Şanlı Mehmetçiğimiz cephede savaşırken, gecesini gündüzüne katan mühendislerimiz, tasarımcılarımız, yöneticilerimiz silahlı kuvvetlerimizin etkin, caydırıcı ve saygın rolüne dünyanın gelişmiş teknolojileriyle yarışan katkılar sunmaktadır. Ordumuz sınır boylarımızda, Mavi Vatanımızda zaferlere koşuyor. Biz de geleceğin mühendisleri, uzmanları, akademisyenleri, Türk gençliği olarak ordumuzun ve polisimizin bir adım gerisindeyiz. Milletimizi ve vatanımıza yöneltilen her türlü saldırıya karşı mücadele edeceğimize ve cumhuriyetimizi muhafaza edeceğimize söz veriyoruz.”

‘DÜNYA ÇAĞINDA REKABET EDİYORUZ’

ASELSAN da zirveye Müdür Doğanay Doğan, Kıdemli Lider Mühendis Onur Deveci, Lider Mühendis Güven Yenihayat ve İç İletişim Birimi Sorumlusu Şeyma Bengisu Meriç’ten oluşan 4 kişilik bir yetkili heyet ile katıldı. Panel şeklinde gerçekleşen ASELSAN sunumunda ODTÜ öğrencilerinin soruları yanıtlandı. Panelde milli güvenlik için milli savunma konusu vurgulandı. Kıdemli Lider Mühendis Onur Deveci, “ASELSAN dünyanın en iyi 50 firmasından birisi, dünya çapında rekabet ediyoruz. ASELSAN kuruluşunda milletimizin çok büyük emeklerinin olduğu bir şirket, mayasında hamurunda Türk Milleti var. ASELSAN bizim için bir kutup yıldızı, bize ülkemize faydalı olacak işler yapma imkanı tanıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

AYDINLIK

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak