EN YENİLER
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor
Türkiye'nin Güneş Paneli Üretimindeki Sıradaki Hedefi İkincilik

Sel Riski Altındaki Yapılarda Yaşam Devam Ediyor

Trabzon’da geçen yıl dere yatakları ve eğimli arazilerde 446 riskli yapı tespit edildi. Yıkım süreci devam eden yapılarda bölge halkı, tehlikeye rağmen yaşamını sürdürüyor.

Karadeniz‘de, 2 yıl önce deniz suyu sıcaklığının yıllık ortalamaların üzerinde olduğu tespit edildi. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden deniz suyu sıcaklığı ile ısınan suyun yükselerek, atmosferin dengesini bozduğu, oluşan lokal şiddetli yağışlarla can ve mal kayıplarına neden olan sel ile heyelanlara yol açtığı belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu tespitler üzerine geçen yıl Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu ve Samsun’u kapsayan 15 maddelik ‘İklim Değişikliği Eylem Planı‘nı hazırladı.

DHA’da yer alan habere göre; eylem planı kapsamında; bölgede 19 bin akar dere, 131 bin kuru dere ile 1430 kilometre yol ağı üzerinde inceleme yapıldı. İlk etapta, dere yatağında bulunan ve iklim değişikliği nedeniyle risk altında olan 1950 binanın acil taşınması gerektiği belirlendi. Trabzon‘da ise dere yatakları ve yamaçlarda 446 riskli yapı tespit edildi. Bölgede riskli binalarda yaşayan 2000’den fazla aile, kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilecek yeni konutlara taşınacak.http://adql2.yapi.com.tr/Zone/View?zoneId=99e1032e-9e61-4a64-b830-e84a8e6442d5&iframe=1

Kentte dere yatakları ve eğimli arazilerdeki 446 riskli yapıda ise bölge halkı, tehlikeye rağmen yaşamını sürdürüyor. Sürmene ilçesine bağlı Üstündal Mahallesi’ndeki dere yatağında riskli evi bulunan Hasan Efe, taşkınlarda evini terk ederek, güvenli yerlere gidiyor. Efe, daha önce selde bazı yapıların yıkıldığını belirterek, “Geçmişte derenin önü kapandı, baraj gibi patladı. Patlayınca yukarıdaki köprüyü aldı. Benim evim de dereye yakın. Dere taşınca çıkıyoruz, evi terk ediyoruz. Yol yaptılar, dere yataklarını daralttılar. Normalde burada dere yatağının 38 metre olması lazım, 8 metreye düşmüş. Bizi sağlam evlere taşısınlar, biz de korkudan kurtulalım.” dedi.

Sel Riski Altındaki Yapılarda Yaşam Devam Ediyor

Metin Aksu da “Buralarda iş yerleri vardı. Onlar gidip de bizim insanımız yaşlanınca yukarılara çıkamadılar, dere yataklarına ev kurdular. Babamızdan kalan evimiz var, başka yerimiz yok. Devlet bizi mutlaka bir yere götürür, biz de memnuniyet duyarız.” diye konuştu.

Sel Riski Altındaki Yapılarda Yaşam Devam Ediyor

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Korkmaz da riskli yapıların koordinatları ve katsayılarını tespit ederek, bakanlığa gönderdiklerini belirtip, “Bu kapsamda Trabzon’da 446 yapı tespit ettik. Bunların koordinatları ve katsayılarını tespit ederek, bakanlığımıza gönderdik. Buralarda yaşayan vatandaşlarımıza konut yapılması amacıyla Emlak Müdürlüğü tarafından Vakfıkebir, Beşikdüzü, Araklı’da arsa tahsislerini yaptık ve bu konuda çalışmalar TOKİ tarafından yürütülüyor.” diye konuştu.

Kaynak: yapi.com.tr

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak