EN YENİLER
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor
Türkiye'nin Güneş Paneli Üretimindeki Sıradaki Hedefi İkincilik

SOM Seyir Füzesi Artık ‘Combat Proven’

TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen ve Roketsan tarafından seri üretimi gerçekleştiren SOM Seyir Füzesi’nin, Türk Hava Kuvvetleri tarafından muharebe sahasında kullanıldığı açıklandı.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma Geliştirme Enstitüsü (SAGE) İş Geliştirme ve Strateji Birim Amiri Murat Yaşar ÖZEN, Yıldız Teknik Üniversitesi Savunma Sanayi Topluluğu tarafından düzenlenen ve SavunmaSanayiST.com’un da basın sponsoru olduğu Savunma Sanayi Zirvesi esnasında bir sunum gerçekleştirdi. ÖZEN tarafından gerçekleştirilen sunumda, SOM Seyir Füzesi’nin; Kanatlı Güdüm Kiti (KGK), Nüfuz Edici Bomba (NEB) ve Hassas Güdüm Kiti (HGK) ile birlikte savaş esnasında kanıtlanmış mühimmatlar arasında bulunduğu görüldü.

Muharebe sahasında fiilen başarıyla kullanılan mühimmatlar, uluslararası literatürde ‘Combat Proven’ olarak geçmekte. SOM Seyir Füzesi’nin, Irak veyahut Suriye’ye gerçekleştiren bir hava harekatı esnasında kullanıldığı tahmin ediliyor.

SOM-Combat-Proven

SOM Seyir Füzesi

Türkiye’nin ilk milli seyir füzesi SOM; her türlü hava şartında çalışabilen, yoğun şekilde korunan sabit ve hareketli kara ve deniz hedeflerine karşı geliştirilmiş, uzun menzil, düşük görünürlük, yüksek beka, yüksek vuruş gücü, yüksek hassasiyet, karşı tedbirlere karşı direnç ve operasyonel esneklik özelliklerine sahip güdümlü bir seyir füzesidir.

SOM Sisteminin modüler yapısı, farklı varyantların oluşturulmasına olanak sağlayarak benzer füze sistemlerine kıyasla daha fazla operasyonel esneklik sunmaktadır. 230 kg harp başlığı ağırlığına sahip füzenin toplam ağırlığı yaklaşık 600 kg’dır. Füzenin toplam boyu yaklaşık 4 metredir. Proje kapsamında teslimatı gerçekleştirilmekte olan SOM mühimmatları; SOM-A, SOM-B1 ve SOM-B2 varyantlarından oluşmaktadır. Ayrıca, TÜBİTAK-SAGE, hareketli su üstü hedeflerini vurma kabiliyetine sahip SOM-C1 ve SOM-C2 varyantlarının geliştirilmesi çalışmalarına da devam etmektedir.


F-35 platformu için geliştirilmekte olan bir varyant olan SOM-J füzesiyle ilgili faaliyetler ayrı bir proje kapsamında devam etmektedir. 2012 yılı Mayıs ayında başlayan ve Roketsan yükleniciliğinde yürütülen SOM-J Projesi’nde F-35 platformu geliştiricisi olan Lockheed Martin firması ile iş birliği yapılmaktadır. SOM Projesi kapsamında teslimi yapılacak taktik füzelerin tüm versiyonlarında ataletsel seyrüsefer, küresel konumlandırma ve yeryüzü referanslı seyrüsefer güdüm sistemleri bulunmaktadır.

SOM-B1 ve SOM-B2 varyantlarında bunlara ilave olarak kızılötesi görüntülemeli (IIR) arayıcı başlık ve otomatik hedef algılama sistemi mevcuttur. SOM-A ve SOM-B1 varyantları yüksek patlayıcılı, basınç parçacık etkili harp başlığına sahipken, SOM-B2 varyantı ardışık delici tipi harp başlığına sahiptir. Tüm varyantlar JP-10 yakıtı ile beslenen turbojet motora sahiptir.

som
F-4 2020 Terminatör, 2 adet SOM Füzesiyle.

SOM ve Hedefleri

Otonom bir sistem olan SOM; düşük görünürlük sağlayan geometrik tasarım ve radar soğurucu özelliği, yüksek manevra yeteneği, alçak irtifa uçuş, arazi maskeleme ve görev planlama sistemi sayesinde yüksek beka kabiliyetine sahiptir. Farklı hedefler için özel olarak tasarlanmış harp başlığı tipleri ile imha görevini güvenli ve yüksek doğrulukta gerçekleştirmektedir. SOM Yeni Nesil Seyir Füzesi için belirlenen hedefler arasında sabit radar yerleşkeleri, stratejik varlıklar, komuta kontrol merkezleri, korunaklar, hava savunma sistemleri, korunaksız uçaklar ve gemiler yer almaktadır. Kullanılan navigasyon teknolojileri ve kızılötesi görüntülemeli arayıcı başlık sayesinde hedef, yüksek hassasiyetle vurulabilmektedir.

Ayrıca, SOM veri tümleşimi ve gelişmiş hedef algoritmaları ile karşı koyma tedbirlerine dirençli bir sistemdir. İyileştirme çalışmaları kapsamında veri bağı sisteminin kazandırılması neticesinde SOM; hedef güncelleme, vuruş anı gösterimi, fırsat hedeflerine angajman kabiliyeti, uçuş sırasında hedef tanımlama, hasar kıymetlendirme kabiliyeti ve görev iptali gibi önemli yeteneklere sahiptir. SOM sahip olduğu bu özellikleri sayesinde muadilleri olan STORM SHADOW/SCALP EG, TAURUS KEPD 350, SLAM-ER, JASSM ve JSM gibi sistemlerden ayrışarak, kullanılan teknoloji, kabiliyetler ve platform entegrasyonu açısından daha başarılı bir sistem olarak öne çıkmaktadır.

Muayeneye Sunulan SOM Kafilesi

Seri Üretim

Üretim hattı kalifikasyonunun tamamlanması sonrasında proje teslimat takvimindeki kalemlerin teslimatına yönelik tedarik ve üretim çalışmalarına devam edilmiştir. Roketsan altyapısında alt sistem ve sistem entegrasyon çalışmaları büyük bir özveri ile yürütülmüş ve ilk kafile teslimatları kapsamında SOM-B1, SOM-A, eğitim füzeleri, TvPC gibi kalemlerin teslimatı yapılarak, Hv.K.K.’lığı envanterine Roketsan üretimi sistemlerin girmesi sağlanmıştır.

İhracat Başarısı

SOM Füzesinin ilk ihracat başarısı, dost ve kardeş ülke Azerbaycan’a ihraç edilmesiyle kazanılmıştır. Azerbaycan Ordusunun 100’üncü yılı kapsamında Bakü’de düzenlenen askeri geçitte SOM Füzesi de yer almıştır. Azerbaycan’ın SOM-B1 tipi füze tedarik ettiği bilgisi mevcuttur.

Kaynak: savunmasanayist

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak