Tarım sektörü, ortaya çıkışı insanlık tarihi ile paralel olan bir sektördür. Doğadan yeterli besini alamayan insanlar, toprağı işleyerek ekim ve dikim işlemini yapmaya başlamıştır. Bu işlem günümüze kadar gelmiştir. Günümüzde tarım sektörü, insan hayatı için önem derecesi yüksek bir sektördür. İnsanın temel ihtiyaçlarından olan besin ihtiyacını karşılamak için tarım sektörüne olan talep özelikle nüfusun artması ile her geçen gün daha da artıyor.
Bu nedenle öncelikle tarım uygulamasının devam edilebilirliğini sağlamak ve bu sürdürebilirliğin en verimli şekilde yapılmasına önem vermek, tarım sektörü için önemli olan iki noktadır. Devletimiz tarafından tarımsal üretimin devam etmesini sağlayan teşvik nitelikli tarım destekleri bulunuyor. Ancak bu destek, tarımsal üretimin devamlılığı için yeterli bir etken değildir. Üretimin daha hızlı ve seri bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için aynı zamanda tarım sektöründe kullanılan teknolojinin de ayrı bir önemi vardır. Bu nedenle çoğu çiftçimiz “tarım teknolojisi nedir” sorusu ile tarımdaki teknolojik gelişmelerin ne seviye olduğunu anlamaya çalışıyor.
Tarım teknolojisi nedir? Sorusuna cevap olarak şunu söyleyebiliriz. Tarımsal üretimin her aşamasında yer alan, tarım sektörü için her işlem için ayrı olarak üretilen teknolojik makinelerin ifade edilişine kısaca tarım teknolojisi diyebiliriz. Tarımsal üretim sürecinde amacına uygun olarak icat edilen tarım makineleri kullanılır. Tarım sektöründe teknolojik gelişmeler yaşanmadan önce, en basitinden tarım için kullanılacak toprağın işlenmesi, ekim dikim işlemleri ya da sulama geleneksel yöntemlerle yani makine teknolojisi kullanılmadan yapılıyordu. Bugün ise tarımsal üretim sürecinin her bir aşamasında kullanılan farklı tarım makineleri kullanılıyor.
Günümüzde Yer Alan Bazı Tarım Teknolojileri
Tarım teknolojilerinin kullanış amaçlarından en önemlileri verimlilik ve kalitedir. Üretilen tarım ürünlerinden alınabilecek max. seviyede üretim elde edilmesi ve elde edilen ürünlerin kaliteli bir niteliğe sahip olması, tarım teknolojisinin kuruluşunun temelinde yatan fikirdir. Tarımda kullanılan yenilikçi teknolojik makineler ile hem üretimin kalitesi ve veriminde olumlu sonuçlar alınıyor hem de çiftçilerimizin omuzunda olan yükler hafifletiliyor. Tarımsal üretim süreci, en genel aşamaları ile toprağın hazırlanması, ekim dikim işlemi, sulama, gübreleme, ilaçlama, yabancı otlarla mücadele işlemi, budama, hasat yapma süreçlerini içeriyor. Bu süreçlerin hepsine uygun olarak hazırlanan makineler ile hem emekten hem de zamandan tasarruf sağlanıyor.
Tarım teknolojisi, tarımın verimli bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olurken aynı amanda ihtiyaç duyulan gıda gereksiniminin karşılanmasını da sağlıyor. Tarım sektöründe kullanılan makineler, gelişen teknolojiye ayak uydurarak güncellenmeye devam ediyor. Tarım alanında kullanılan güncel bazı teknolojileri inceleyelim.
- Akıllı tarım otomasyonu
- Toprak DNA testi
- Hassas tarım uygulaması
- Akıllı sensör sistemi
- Otonom Traktörler
- Lazer korkuluklar
- HQV (Hasat Kalite Vizyonu)
- Dikey tarım
- Drone teknolojisi
Tarım Teknolojisi Neden Önemlidir?
Bu sorunun pek çok cevabı bulunuyor. Tarım teknolojisi sadece üretimi değil, ürünü, çiftçiyi, hatta tüketiciyi bir doğrudan etkiliyor. Tarımsal üretimde teknolojinin kullanılması, daha kontrollü bir üretim yapılabilmesine yardımcı olur. Kontrol sağlamak için özellikle akıllı tarım otomasyonlarının sunduğu katkılar oldukça etkilidir. Akıllı tarım teknolojileri ile tarımsal üretim sürecini başlangıç noktasından hasat bitimine kadar olan süreç üzerinde kontrollü bir şekilde üretim gerçekleştirebilirsiniz.
Tarım teknolojisini önemli kılan bir diğer nokta da az giderle çok verim elde edilmesini sağlar. Verimi etkilemek için çiftçilerimizin uyguladığı gübreleme sulama, ilaçlama gibi işlemler, uygulanacak bölgeye göre miktar olarak değişir ve ihtiyaca göre uygulanır.
Masraf ve tasarruf noktasında çiftçimize kolaylıklar sağlar. Enerjiden, emekten, mali açıdan tarım teknolojisi kullanmanın çiftçimize sunduğu katkılar oldukça fazladır. Ayrıca tarım teknolojisi kullanımı, çevre kirliliğini de azaltır.
Semra Öztürk/tarimgazete