EN YENİLER
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor
Türkiye'nin Güneş Paneli Üretimindeki Sıradaki Hedefi İkincilik

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Mimar Sinan’ı Andı

Anadolu’dan Balkanlar’a uzanan geniş bir coğrafyada dünya mirasına çok sayıda anıtsal eser kazandıran Mimar Sinan, İzmir’de anıldı. Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, Mimar Sinan büstüne çelenk koyup anma etkinliği düzenlendi.

Mimarlar Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu tarafından 433 yıl önce vefat eden Mimar Sinan’ın Cumhuriyet Bulvarı’ndaki Heykeline çelenk bırakıldı.

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman, “Dünya mirasına çok sayıda anıtsal eser kazandıran Mimar Sinan’ın Anadolu’nun yanı sıra Balkanlar’dan Yakın Doğu’ya geniş bir coğrafyada verdiği özgün eserlerle olgunlaştırdığı yapı sanatı ve fikirleri, ülkemizde mimarlık kültürünün temel taşlarını oluşturmuştur. Sinan’ın mimarlığı, çağdaş dünya tarafından da üstün evrensel değer olarak tanınmış ve eseri Selimiye, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Sinan’ın mirası; mimar olarak kente ve topluma karşı sorumluluklarımızı hatırlatan toplumsal bir kültür öğesidir. Mimar Sinan’ı kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle saygıyla anıyor ve herkesi onun mimarlık değerlerine sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezi tarafından gönderilen açıklamada ise şu ifadelere yer verildi :

“Balkanlar’dan Yakındoğu’ya çok geniş bir coğrafyada Osmanlı’nın özgün mimarisini yaratan ve en görkemli yapılarını inşa eden, evrensel deha Koca Sinan’ı saygıyla anıyoruz” .

“Mimarlar Odası olarak her yıl Sinan’ın ölüm yıldönümünü takip eden hafta boyunca tüm birimlerimizle birlikte ulusal ve uluslararası düzeyde anma etkinlikleri düzenlenmekte; her iki yılda bir Mimar Sinan’ın yüce anısını yaşatmak üzere Ulusal Mimarlık Ödülleri kapsamında mimarlık alanında önemli yapıtlara imza atmış, meslek etiğine bağlı, deneyimli meslektaşlarımız ‘Mimar Sinan Büyük Ödülü’ ile onurlandırılmaktadır.

Verdiği eserlerle, olgunlaştırdığı yapı sanatı ve fikirleriyle ülkemizde mimarlık kültürünün temel taşlarını oluşturan Mimar Sinan’ın yapıtları; ‘insanın yaratıcı dehasının başyapıtları’ ve ‘insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri’ olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Sinan’ın mimarlığının üstün evrensel değerinin gerek bulunduğumuz coğrafyada gerekse çağdaş dünyada daha çok tanınması, eserlerinin ve yaklaşımının gelecek nesillere aktarılarak ilham kaynağı oluşturması için çalışmalar yürütmek Mimarlar Odası’nın ve mimarların toplumsal ve tarihsel sorumluluğudur. Sinan’ın mirası ve ölümsüz eserleri; sanatsal ve düşünsel yorumları, kent ve toplumu mimarlıkla buluşturan tasarım yaklaşımı eşsiz bir kaynak oluşturmaktadır.

Mimarlar Odası çalışmalarını; bu mirasın bütünlük içinde korunması ve yaşatılması; farklı biçimlerde meslek alanımıza aktarılarak sürekliliğinin sağlanması ilkesiyle yürütmektedir. Dünya mirası başyapıtların yaratıcı dehası büyük Ustayı, Osmanlı’nın baş mimarını daha çok araştırmak, yorumlayabilmek ve gelecek kuşaklara anlatabilmek mesleki bir sorumluluk olarak benimsenmektedir”

Açıklamanın devamında ise “Bugün ülkemiz, kentlerimiz ve giderek uluslararası alanda mesleğimizin temel tartışma alanlarından olan ‘koruma’ konusunda bilimsel yöntemlerle çok boyutlu, toplumcu koruma düşüncesini geliştirmek, bunu eğitim ve meslek alanında yaygınlaştırabilmek çalışmalarımızın ve programlarımızın odağındadır. Ayrıca mesleki yarışmalarla, Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Programı Büyük Ödülü ile Sinan’ın dehasının, düşüncelerinin ve mesleki yaratıcılığının gerek meslektaşlarımızla gerekse toplumla buluşturulması ve yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

Koca Sinan’ın başyapıtlarında izlenen bağlamsal ilişkilendirme yeteneği, yapı sistemlerindeki tutarlılık, mekânsal kurgudaki bütünlük ve toplumların yaşam biçimleri ve kültürleriyle kurulan uyum bugünün mimarları ve mimarlık eğitimi için özel değerler oluşturmaktadır. Bu kapsamda; Mimar Koca Sinan’ı saygıyla anarken; bize bıraktığı değerleri yaşatarak korumayı ilke edinerek gelecek kuşaklara aktarmayı borç biliyoruz. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz” ifadeleri yer aldı.

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak