EN YENİLER
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor
Türkiye'nin Güneş Paneli Üretimindeki Sıradaki Hedefi İkincilik

Trabzon’da yol yapılıyor ama ulaşım çözülmüyor

Şehir Plancısı Güngör, MİA İlkesel Tasarım Projesini adını verdiği hafif raylı sistemi anlattı

Şehir Plancısı İnci Güngör, Trabzon Ana Ulaşım Planı çerçevesinde hazırlamış olduğu ‘MİA’ içinde araç ve yaya erişimi İlkesel Tasarım Projesini Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığına sundu. Gürgör, yaptığı çalışmayla şehrin ana merkezinde yaya akışını dikkate alarak geliştirdiği hafif raylı sistemi gazetemize anlattı. Güngör, Trabzon’da yapılan yol çalışmalarına da “yol yapılıyor, ulaşım çözülmüyor” şeklinde eleştiri getirdi.

FAROZ VE ESENTEPE ARASINA HAFİF RAYLI SİTEM

Güngör, MİA İlkesel Tasarım Projesini tanıtarak “MİA, merkezi iş alanı demek. Her kentin bir merkez alanı vardır. Trabzon batıda Faroz’da başlayıp, doğuda Çömlekçi’de bitiyor. Faroz’da büyük kod farkı var. Orada bir kent otoparkı yapılıp, Maraş Caddesiyle Esentepe Mahallesine kadar olan alanı şehir içi trafiğinden arındırmak lazım. Baktığımızda Esentepe ve Faroz’un kentsel dönüşüm alanı içerisinde olması Trabzon için şanstır. İki tane kod farkı olan kentsel dönüşüm bölgesinde çok katlı otoparklar yaparak hem doğu hem batı ilçelerinin toplu taşıma araçlarının buralara kadar getirebiliriz. İki noktayı coğrafi olarak değerlendirebiliriz. Bu iki noktayı toplu taşıma araçlarını getirirsek bu iki nokta arasına da raylı sistemimizi oturtursak veya mini metrobüs hattını, o sistem içinde gidiş gelişler ücretsiz bile çalıştırılabilir. O iki nokta arasında troleybüsler veya raylı sistem gidip gelirse, bu iki ana ulaşım odağına da çevre ilçelerin araçlarını bağlarsak şehir içini araçlardan arındırıp ilçelerden gelenlerin merkeze erişimi kolaylaştırılmış olur.” diye konuştu.

ŞEHRE 3 ÇOK KATLI OTOPARK ÖNERDİ

İki ayrı noktaya çok katlı otoparklar inşa ederek ilçelerden gelen toplu taşıma araçlarının depolanması sağlanıp şehrin ana merkezinin araçlardan arındırılabileceğini anlattı. Güngör, “Bu iki nokta dediğimiz Faroz ve Esentepe’de, dünyada örneklerine rastladığımız çok katlı otoparklar yapılabilir. Baro binasının oradan set set aşağıya doğru park olarak düzenlediğimiz insanların seyir alanı olarak kullandığı ve altının otopark olarak kullanıldığı içinde çarşının olduğu Çömlekçi bütün bu şekilde tasarlanabilir boydan boya. Ve buradaki otoparklara mülk sahipleri hissedar yapılabilir. Kentin iki başını bir noktada düğümlediğiniz zaman o arada raylı sistem oluşturulabilir. Baro binasından eski Numune Hastanesine kadar bir gidip bir geldiğini düşünün. İnsanların Trabzon’un en işlek yerinden sahile ulaşımında ise Cumhuriyet, Gazipaşa caddelerine sahile doğru yürüyen merdivenler tasarlanabilir.” şeklinde belirtti.

İKİ PARKI BİRLEŞTİRİP TANJANT YERİN ALTINA ALINMASI GEREKİR

Meydan ve Fatih Parkı’nın birleştirilmesi gerektiğini ifade eden Güngör, tanjant yolunun da yer altına alınması gerektiğini belirterek gelişen süreci şu şekilde anlattı: “Meydan ve Fatih Parkını birleştirmek için tanjantın yerin altına alınması gerekir. Sene 1994’te o tanjant orada yapılmasın diye bu projeyi İstanbul Karayolları mühendislerine yaptırmıştım. Hatta o dönem (1989-1994 yılları arasında) Atay Aktuğ Trabzon belediye başkanıydı. Ben de danışmanı olarak imar işlerinden sorumluydum. Tanjantın ihalesi yapılma aşamasına gelmişti. Ben de çok direndim. Ancak Başkan Aktuğ, engel olmayalım diye yetkisini kullanmak istemedi. Bizim o dönem yaptığımız iş kaçak binaları yasalaştırmak. Türkiye’de maalesef şehircilik böyle yürüyor. Hala o yolu yerin altına alma şansımız var.”

ORTAHİSAR’IN DOLMUŞLARI İSKENDERPAŞA’DA DEPOLANSIN

Ortahisar’ın mahallelerine ulaşım sağlayan toplu taşıma araçlarının İskenderpaşa otoparkında depolanıp hafif raylı sistemin dışında kalan bölgelerden güzergah oluşturulabileceğini kaydeden Güngör, “Geriye Ortahisar’ın kendi içerisindeki mahallerin ulaşımı kaldı. Ortahisar’ın bütün minibüsleri İskenderpaşa otoparkında depolanabilir. Ara yollardaki parklar tümüyle kaldırılacak. Ortahisar’ın mahallelerine erişim otoparkını da raylı sistemin bulunduğu güzergâhın dışındaki aralardan çok ihtiyaç halinde yol genişletilerek planlanabilir.

PROJEYE İNANIYORUM

Projeyi özetlersek 3 tane ana otopark alanı öneriyorum. Kent de buna imkan veriyor. İlla ki raylı sistem olacak diye bir şey yok. Mini metrobüsü tercih ederim. Bunlardan 40-50 tane alıp bu güzergâhta çalışan dolmuş hatlarında çalışanları kooperatif kurup onları da ortak yapabiliriz. Ulaşım Ana Planını hazırlayanlara yönlendirmek için böyle bir dosya sundum. Ben bu projeye çalıştım. Çok da ciddi inanıyorum. 1994 yılında Uzun Sokak’la Kunduracıların yayalaştırılması için çalışma sunmuştum belediyeye.” ifadelerine yer verdi.

GÜNEBAKIŞ
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak