EN YENİLER
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor
Türkiye'nin Güneş Paneli Üretimindeki Sıradaki Hedefi İkincilik

Türk Metal masaya yüzde 29,57’lik zam talebiyle geldi

Grup Toplu İş Sözleşmesi süreci başladı. Türk Metal Sendikası, ilk yılın ilk altı ayında yüzde 29,57, ikinci altı ayda enflasyon oranı, ikinci yılın ilk altı ayı enflasyon oranı artı saatlik 1 lira, ikinci altı ayı enflasyon oranında zam artışı talep ettiğini duyurdu

Türk Metal Sendikası, Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde, ilk yılın ilk altı ayı yüzde 29,57, ikinci altı ayı enflasyon oranı, ikinci yılın ilk altı ayı enflasyon oranı artı saatlik 1 lira, ikinci altı ayı enflasyon oranında zam artışı istedi. Sosyal yardımlara ise ilk yıl yüzde 35, ikinci yıl enflasyon artı yüzde 4 zam talep edildi. 2021 Eylül ile 2023 Eylül dönemini içerecek olan sözleşme, MESS’e bağlı 179 işletmedeki 210 iş yerinde çalışan toplam 127 bin Türk Metal Sendikası üyesi işçiyi kapsıyor.

Genel Başkanı Pevrul Kavlak, taleplerini açıklamak için bir otelde basın toplantısı düzenledi. Sözleşmedeki taleplerin üyelerle görüşülerek yapıldığına değinen Kavlak, “Yaklaşık iki ay önce başladığımız sözleşme çalışmaları kapsamında 120 bin üyemize anket uyguladık. Bunun yanında, bir araştırma şirketine 10 binin üzerinde üyemizin katılımıyla araştırma yaptırdık. Böylece üyelerimizin taleplerini belirlemiş olduk. MESS’e bağlı iş yerlerinde görev yapan 700 temsilcimizle bir çalıştay gerçekleştirdik. Bu çalıştayla da temsilci arkadaşlarımızın görüşlerini aldık. Tüm bunların ardından Başkanlar Kurulumuzda taleplerimize son şeklini verdik” ifadelerini kullandı.

Sözleşme kapsamında Türk Metal Sendikası dışında DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Hak-İş’e bağlı Öz Çelik-İş sendikalarının üyelerinin de olduğunu hatırlatan Kavlak, “Bu kapsamdaki işçilerin yüzde 91’i üyelerimizden oluşuyor” dedi.

BÜTÜN ÜCRETLERE YÜZDE 27 ZAM

MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin Türkiye’nin en büyük özel sektör toplu iş sözleşmesi niteliğinde olduğunu ifade eden Kavlak, sözleşmeye dair taleplerini şöyle sıraladı:

“Saatlik ücreti 20,50 liranın altında olanlara, bu ücreti geçmemek üzere saatlik ücretlerinin 90 kuruş iyileştirmesini istiyoruz. Bunun yüzdelik getirisi yüzde 2,57 oluyor. Bunun yanında bütün ücretlere yüzde 27 zam istiyoruz. Bunların toplamı olarak ilk yılın ilk altı ayı yüzde 29,57, ikinci altı ay enflasyon oranı, üçüncü altı ay enflasyon oranı artı saatlik 1 lira, dördüncü altı ay enflasyon oranı, sosyal yardımlara ilk yıl yüzde 35 zam, ikinci yıl enflasyon artı yüzde 4 zam talep ediyoruz.”

SAĞLIK SİGORTASINA AİLENİN DE DAHİL EDİLMESİ

Kavlak, ücret artışı taleplerinin yanında ilk defa 2017’deki toplu sözleşmeye dahil edilen tamamlayıcı sağlık sigortasının eş ve çocukların da dahil edilmesi, mazeret izni, gece çalışma tazminatı, bakım onarım ve teknik personel tazminatı, işe giriş ücreti ile anaokulunda çocuğu olanlara yardım gibi taleplerinin de bulunduğunu açıkladı. Ayrıca, bayram ve pazar günü çalışanlara verilen ek 3 yevmiyeye yüzde 200, sadece dini ve milli bayramlarda, arife günlerinde çalışmaya ise 4 yevmiye verilmesi talep edildi. Gece çalışma tazminatına ise saate göre yüzde 10’luk ek ücretin yüzde 15 olarak düzenlenmesi, bakım onarım ve teknik personel tazminatı kapsamında getirilen maddeyle de yüzde 10 artı ücret beklentisi açıklandı. İşe giriş ücretinde ise asgari ücret artı asgari ücretin yüzde 10’u kadar zam istenildi.

Kavlak, salgın sürecinin başında MESS ile imzaladıkları anlaşma sayesinde işten çıkarma sorunu yaşamadıklarını, kısa çalışmaya müraacat eden işletmelerde de kısa çalışmadan doğan farkın işveren tarafından ödendiğini belirtti.

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak