Türkiye, enerjide tam bağımsızlık hedefiyle beraber maden kaynaklarını da gün yüzüne çıkarmaya başladı.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) son yıllarda yaptığı keşifler ile Türkiye’nin yer altı zenginliklerini ortaya çıkarılıyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar ile birçok sahada altın, uranyum, bakır, linyit ve titanyum yatakları ortaya çıkarıldı. Bu keşifler arasında bulunan nadir toprak elementleri, altın ve uranyum keşifleri ise stratejik olarak önemli bir konumda yer alıyor. Enerji alanında son yıllarda yaptığı çalışmalarla ‘Enerjide tam bağımsızlık’ hedefine büyük ölçüde yaklaşan Türkiye, maden kaynaklarını da gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. ‘
Milli Enerji ve Maden Politikası’ çerçevesinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yürütülen çalışmalarda olumlu sonuçlar alınmaya devam ediyor. 2020’de 42 ton üretim ile rekor kırılan altında arama çalışmaları aralıksız sürerken MTA son 30 yılda 301 ton keşfetti. Yapılan bu keşiflerin çoğu son 5 yıl içinde gerçekleşti.
5 yılda 292 ton altın keşfedildi. Uranyumda Dev Artış Bu kapsamda son on yılda hız kazanan uranyum arama çalışmaları ile 2020 sonu itibarıyla 580 bin 866 metre sondaj yapılarak 32 bin 35 ton üretim sağlandı. Yüzde 283 artış gösteren Uranyum stratejik olarak büyük önem taşıyor. Türkiye’deki en büyük uranyum kaynağı ise 22 bin tonla Nevşehir’de yer almaktadır.
Kaynak: yeraltihaber.com