Piyasa katılımcıları kendi aralarında sözleşme yapmadan ve damga vergisi ödemeden vadeli işlem yapabilecekleri Vadeli Doğal Gaz Piyasası (VGP) simülasyon ortamında işleme açıldı.
Piyasa katılımcıları kendi aralarında sözleşme yapmadan ve damga vergisi ödemeden vadeli işlem yapabilecekleri Vadeli Doğal Gaz Piyasası (VGP) simülasyon ortamında işleme açıldı.
1 Haziran’da Vadeli Elektrik Piyasası 21 Haziran’da ise YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G piyasasını işleme açarak enerji ticaretinde devrim niteliğinde adımlar atan EPİAŞ, Vadeli Doğal Gaz Piyasası’nı (VGP), 30 Haziran 2021 tarihinde simülasyon ortamında işleme açtı.
VGP 1 EKİM’DE CANLIYA ALINACAK
EPİAŞ, simülasyon ortamında işleme açtığı VGP ile ilgili katılımcılarından talep ve problemlerini alarak VGP’nin en sağlıklı şekilde işlemesi için iyileştirme ve geliştirme çalışmalarına devam edecek. 1 Ekim 2021 tarihinde canlıya alınacak uygulamanın uzlaştırma ve temerrüt modüllerindeki eksiklikleri de kısa zamanda tamamlanacak.
EPİAŞ MERKEZİ KARŞI TARAF ROLÜ ÜSTLENECEK
Vadeli Doğal Gaz Piyasası (VGP) ile piyasa katılımcıları kendi aralarında sözleşme yapmadan ve damga vergisi ödemeden vadeli işlem yapabilecekler. Ürünler, yıllık, çeyreklik ve aylık katılımcıların hizmetine sunulacak. EPİAŞ, piyasa katılımcılarından işlemleri kapsamında belirlenmiş teminatları talep ederek, merkezi karşı taraf rolü üstlenecek. Bu platformda, doğal gaz üreten ülkeler, LNG ticareti yapan şirketler ve yerli gaz üreticileri vs. arz tarafında satış yapabilecek, elektrik santralleri, sanayi müşterileri ve dağıtım şirketleri talep tarafında alış yapabilecek. Bu piyasa oyuncuları, fiziki teslimat zamanına kadar alış ve satış işlemlerini her iki yönlü gerçekleştirebilecek.
Gelişen piyasa koşulları sayesinde ülkeler arası gaz akışlarında hareketlenme daha da artarak fiziki altyapılarda gelişmeler sağlanabilecek. Fiyat oluşumu, gaz akışının yönünü de belirleyecek.
Kaynak: enerjigunlugu.net