EN YENİLER
"5 ARALIK DÜNYA MÜHENDİSLER GÜNÜ" ŞEKLİNDE ÖZEL BİR GÜN YOKTUR!
GÖKBEY envantere giriyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan GÖKBEY'in teslim törenine katıldı
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı

Van Gölü’nde Keşfedilen Balık Türünün ‘Mucize Yaşamı’ Araştırılacak

Van Gölü’ndeki mikrobiyalitlerin içinde yaşayan ve “küçük mercan” adıyla tescillenen balık türünün bilim insanlarınca “mucize” olarak nitelendirilen yaşamı, su altı araştırmalarıyla ortaya çıkarılacak.

Van’da 3 yıl önce İl Jandarma Komutanlığı Su Altı Timi’nin dalış sırasında tespit ettiği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesinin yaptığı araştırmayla türü belirlenen balığın habitat alanları ve yaşam koşullarının araştırılması için çalışma başlatıldı.

Çalışmaya öncülük eden YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, gölün farklı noktalarındaki mikrobiyalitleri tek tek kontrol ederek balığa ilişkin verileri toplayacak.

Araştırma sonucu elde edilen bulgularla siyah benekli sarı renkli balık türünün yaşam alanları, popülasyonu ve beslenme koşulları haritalandırılacak.

Dünyanın en büyük tuzlu ve sodalı gölünde, sadece tatlı su kaynağının çıktığı mikrobiyalitin üzerinde yaşayan 5-6 santimetre boyundaki küçük mercan, şu ana kadar Edremit ve Gevaş’taki iki noktada tespit edildi.

“Bu durum bilimsel olarak bir mucizedir”

Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, AA muhabirine, bugüne kadar sadece inci kefalinin yaşadığı bilinen Van Gölü’nde artık ikinci bir balık türünün daha yaşadığının bilimsel olarak kanıtlandığını söyledi.

Küçük mercan adı verilen balığın hem kamuoyunu hem de bilim dünyasını heyecanlandırdığını anlatan Akkuş, şu bilgileri verdi:

“Van Gölü’nün tabanında birçok yerden tatlı su çıkıyor. Kalsiyum bakımından zengin olan tatlı suyun çıktığı yerde dünyanın en büyük mikrobiyalitleri oluşmuş durumda. Dünyadaki diğer yerlerde mikrobiyalitlerin boyu 5-10 metreyken, Van Gölü’ndekilerin boyu 30-40 metreyi buluyor. Yeni balık türü de Van Gölü’ndeki bu yapıların üzerinde yaşıyor. Belki de dünyanın en dar habitatında yaşayan bir balık. Bu durum bilimsel olarak bir mucizedir. Bir canlının yaşamasının zor olduğu tuzlu ve sodalı suda, tatlı suyun çıktığı dar bir alanda binlerce yıldır devam eden bir yaşam söz konusu. Üremesini, yaşam döngüsünü, beslenmesini, yumurtlamasını ve her şeyini bu alanda gerçekleştiriyor.”

“Dalış okulları bin kişilik ekiple Van’a gelmek istedi”

Mikrobiyalitlerin olduğu tüm alanlarda dalış yaparak balığın yaşadığı bölgeleri tespit edeceklerini bildiren Akkuş, şunları aktardı:

“Bilimde her yeni bulgu beraberinde bir çok soru işareti getiriyor. Bu balık burada üremesini nasıl gerçekleştiriyor, fizyolojisi ve biyolojisi nedir, yaşadığı habitatın ekolojik özellikleri nelerdir? İlerleyen günlerde yapacağımız dalışlarla bunun cevabını netleştireceğiz. Bu balığın yaşamı insanı hayrete düşüren bir olay. Yıllardır bu balık 13 metrelik bir mikrobiyalitin içinde varlığını sürdürmüş. Balığın bu hikayesi heyecan verici. İnsanlar balığı görmek için Van’a gelmek istiyor. Şu ana kadar yüzlerce kişi arayıp, dalış yapmak istediklerini söyledi. Büyük dalış okullarından arayıp, balığın fotoğrafını çekmek isteyenler oldu. Hatta bazı dalış okulları bin kişilik ekiple Van’a gelmek istedi. İnsanların dalış yapabilmesi için bir alt yapı hazırlanması gerekir.”

Kaynak: AA

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak