EN YENİLER
"5 ARALIK DÜNYA MÜHENDİSLER GÜNÜ" ŞEKLİNDE ÖZEL BİR GÜN YOKTUR!
Milli hava platformları Türk mühendislerine emanet
Bayraktar TB3 SİHA, 9'uncu test uçuşunu tamamladı
Türkiye'nin savunma sanayisindeki son durumu
Milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI Kabul Testlerini Tamamladı
Savunma Sanayii için Eğitim Kurumu Örnekleri Geliyor

Ziraat Odası Başkanı, fındık üreticisinin isyanını anlattı

İtalyan tekel Ferrero, Türkiye’deki 8. tesisini devletten aldığı teşvikle kurdu. Giresun ve Altınordu Ziraat Odası başkanları, yabancı sermayeye verilen bu destekler yüzünden sanayicinin ve ihracatçının eridiğini, üreticilerin de bunlarla mücadele edemeyeceğini belirtti.

Fındık üreticisi ürününü taban fiyatının altında satmak zorunda kalırken, İtalya menşeli Ferrero firmasına verilen yaklaşık 700 milyon TL devlet desteği gündeme geldi. Ferrero, Türkiye’yle birlikte 53 ülkede fındık toplama, kavurma ve ticareti yapıyor. Üreticiden aldığı fındığı ihraç ediyor, ülkemizde kurduğu tesislerle fındığı kendi işliyor.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Ferrero firmasına Düzce ilinde kurduğu fındık kırma tesisi için yaklaşık 700 milyon lira devlet desteği verildiğini belirterek, bunun akla mantığa sığmadığını ifade etti.

Karan, fındık sektöründe yerli ve milli yatırımlar dururken, yabancı ve fındık gibi stratejik bir üründe tekel oluşturmaya çalışan bir firmanın devlet tarafından desteklenmesinin başta üretici olmak üzere, yerli sermayeye büyük zarar verdiğini kaydetti. Karan, yabancı yatırıma karşı olmadıklarını ancak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kaynaklarıyla, Türk üreticisi ve sanayicisinin yok edilmesine ve kapitülasyon uygulanmasına sonuna kadar karşı olduklarının altını çizdi.

TÜRK MİLLETİNİN KAYNAKLARIYLA OLMAZ

Türkiye’nin yıllık 3 milyon ton fındık kırma ve işleme tesisine sahip olduğuna dikkat çeken Karan, “Şu anda ülkemizde yıllık fındık üretiminin 4 katından fazla kırma ve işleme tesisi mevcuttur ve bu tesislerin birçoğu maalesef atıl durumdadır. Yerli ve milli kaynaklarla kurulan, faal durumdayken, ülke ekonomisi ve istihdamına büyük katkılar sağlayan bu tesisler dururken, büyük ihtiyaç gibi yabancı sermayeye milyonlarca destek aktarılmasını doğru bulmuyoruz. Fındıkla ilgili bu tekelci firma illa ki yatırım yapacaksa kendi öz sermayesiyle yapmalı. Türk milletinin kaynaklarıyla değil” dedi.

YERLİ SERMAYE ERİYOR

Sağlanan devlet desteğiyle yabancı sermayenin güçlendiğine ve tekelleşmeye devam ettiğine vurgu yapan Karan şunları söyledi: “Bugünlerde üreticinin elindeki ürünü ucuza almak için fındık fiyatını serbest piyasada 24 liraya kadar düşüren, Toprak Mahsulleri Ofisi devrede olmasa, 20 liranın altında ürün alma niyetinde olan bu tekelci firmaya devlet desteği sağlandığı sürece, nugadan çikolataya, fındık ezmesinden diğer fındık mamullerine en kaliteli ürünleri üreten FİSKOBİRLİK, Tarım Kredi Kooperatifi ve özel firmalar nasıl mücadele edebilir ve ayakta kalabilir? Yabancı sermaye Türkiye’de kalkınırken, yerli sermaye eriyip gidiyor ve otomatikman tekel oluşuyor. Kaldı ki, bu firma Türkiye’de ürettiği ürünlerin ne kadarını ihraç ederek, ülkemiz ekonomisine döviz girdisi sağlıyor?”

FERRERO TEŞVİKLERLE 8 DEĞİRMENLİ TESİS KURDU

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da verilen desteğe sert tepki gösterdi. Türkiye’de çok sayıda kırma tesisinin atıl durumda olduğuna dikkat çeken Akça, “Bu tesisler, Sakarya, Düzce, Ordu ve Giresun’da bulunmaktadır. Atıl hale gelen tesisler ya mobilya mağazası olmuş ya da depo olmuş.” dedi.

Ferrero’nun, teşviklerle 8 değirmenli tesis kurduğunu ifade eden Akça, “Türk fındığının 300 bin kilosunu kendi kullanıyor, kendi işliyor. Teşvike, desteğe ihtiyacı yok.” ifadelerini kullandı. 

Akça şunları belirtti: “Bizim tesislerimizin atıl olmasının sonucunda büyük bir istihdam kaybı yaşıyoruz. Her bir tesiste 200 işçi çalışıyordu. Atıl hale gelmelerinin sebebi şu. Ferrero, teşviklerle çok sayıda tesis kurdu. Bunlar fındığı kendileri işlemeye başlayınca bu işi yapan bizim tesisler kapandı, ihtiyaç kalmadı. Yanlış uygulamalar ve hak etmeyene verilen destekler yüzünden ülkemizde sanayici de ihracatçıda zor durumda.”

AYDINLIK

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
deprem
İzmir Depremi'nin Bilançosu
GES
GES Projeleri İçin Geoteknik Raporun Hazırlanmasına İlişkin Özel Teknik Şartname Önerisi
nükleer
Nükleer Güç Santralleri ve Nükleer Teknoloji
izmirss
Unutulan Proje: RADIUS
1424653
TOGG, Batarya Modülü İçin Farasis İle Anlaştı
DCIM100MEDIADJI_0168.JPG
Alsancak Limanı'nda Ro-Ro Operasyonları Yeniden Başladı
Ekran Alıntısı
"Depreme Karşı Tekiz" Girişiminden 7 Maddelik Eylem Planı
D_giKQnWsAIPARD
Türkiye'nin İhtiyacı Yassı Çelik Üretimi Hakkında Öneriler
FARM-2048x1263
Organik Tarım Uydurması
thumbs_b_c_e428879bb34d1f9546287414ad1e9f7f
Kıyı Emniyetinin İlk Kadın Römorkör Kaptanı, Dümeni Başında
röpdeneme2
Prof. Dr. Sencer İmer ile Türkiye'de Demir - Çelik Sanayisinin Değerlendirmesi
thumbs_b_c_edf5aed117b870772be9ac2eff6dbd14
Türkiye’nin Mühendis Kızları Geleceği Aydınlatacak